Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018

Στα ελληνικά θα γίνεται το κήρυγμα του ιμάμη στο νέο τζαμί της Αθήνας

Στην τελική φάση μπήκε η δημιουργία του ισλαμικού τεμένους Αθηνών στο Βοτανικό καθώς ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπέγραψε απόφαση για τη σύσταση διοικούσας επιτροπής του τεμένους και τους κανόνες λειτουργίας του.
Στην απόφαση που υπογράφει ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» κάθε Παρασκευή το τέμενος δεν θα παραχωρείται σε κανέναν καθώς η μέρα θεωρείται ιερή για τους μουσουλμάνους.
Την Δευτέρα και την Τετάρτη μπορεί να παραχωρείται σε οποιονδήποτε και αυτοί μπορούν να φέρουν δικό τους ιμάμη, ο οποίος μπορεί να κάνει κήρυγμα μόνο στα ελληνικά ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρότυπο που θέλει τους μουσουλμάνους να ακούν το κήρυγμα στην επίσημη γλώσσα κάθε χώρας ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά.
Στις συνεδριάσεις της διοικούσας επιτροπής θα συμμετέχουν συμβουλευτικά και ιμάμηδες.
Το ωράριο λειτουργίας:
1. Το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας
2. Οι ώρες του λειτουργίας του είναι: α) μισή ώρα πριν την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής β) μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής
3. Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ το ισλαμικό τέμενος λειτουργεί όλο το 24ωρο
4. Όλοι οι πιστοί μπορούν να προσεύχονται ελεύθερα στο ισλαμικό τέμενος κατά τις ώρες λειτουργίας του και το πρόγραμμα των προσευχών του έτους.
Το TRIBUNE σημειώνει: Επί τουρκοκρατίας το κήρυγμα του ιμάμη στα τζαμιά της Αθήνας, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη γινόταν στα ελληνικά μιας και λεγόμενοι Τούρκοι ήταν Έλληνες «τουρκεμένοι», δηλαδή εξισλαμισμένοι και δεν γνώριζαν τουρκικά.