Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

Μπουτάρης: Κάναμε και χοντρά λάθη – Μεγαλύτερο η θέση για το Μακεδονικό

«Με βρίζουν λες και υπέγραψαν εγώ τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Της Μαρίας Κουζούφη
Το γεγονός ότι η απόφασή του να μη διεκδικήσει για τρίτη φορά τη δημαρχία Θεσσαλονίκης είναι προσωπική, επανέλαβε ο Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν λίγο στο δημαρχείο του κεντρικού δήμου. Όπως ανέφερε «Μετά από 16 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση κουράστηκα. Είμαι 76 ετών, ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες και για νέο κόσμο».
Για την Πρωτοβουλία είπε ότι δεν πρόκειται να διαλυθεί αντίθετα ανοίγει τις πόρτες της. "Σύμφωνα με έρευνες κοινής γνώμης ή διάθεση του κόσμου για την Πρωτοβουλία και για το πρόσωπο μου είναι πολύ υψηλή. Η απόφαση η δική μου παρόλο που η αποδοχή μου είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον δεύτερο υποψήφιο είναι καθαρά προσωπική", τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που άρχισε με καθυστέρηση 40 λεπτών και πραγματοποιήθηκε παρουσία των αντιδημάρχων της διοίκησης του καθώς και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
«Πιστεύω» συνέχισε, «ότι ο δήμαρχος είναι υπηρεσία και όχι επάγγελμα. Δεν μπορεί να ξεπερνά τις δύο θητείες». Αποκάλυψε ότι είχε αποφασίσει να μην κατέβει πριν δύο χρόνια. Αλλά δέχθηκε πιέσεις για να το κάνει. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να δώσει δαχτυλίδι. "Η ομάδα που θα προκύψει από τη διεύρυνση της Πρωτοβουλίας θα αποφασίσει το πρόσωπο, είτε στέλεχος παλιό, είτε από τις νέες συμμαχίες που θα προκύψουν από το άνοιγμα που θα κάνει η Πρωτοβουλία", όπως είπε.
«Εμείς λέμε ελάτε όλοι από την κεντροδεξιά έως την κεντροαριστερά» τόνισε. Είπε ακόμη ότι η Πρωτοβουλία δεν θα διαλυθεί, δεν μπορεί να διαλυθεί, δεν είναι στο λεξιλόγιο της. «Η Πρωτοβουλία είναι ιδέα, όχι κόμμα, ούτε οργάνωση» όπως τόνισε. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι έως τα Χριστούγεννα να έχει τελειώσει η διαδικασία. Ανέφερε ακόμη πως ενημέρωσε με μήνυμα  τον πρωθυπουργό για την απόφασή του και εκείνος του απάντησε πως την σέβεται.
Εισαγωγικά ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στην πορεία της Πρωτοβουλίας αλλά και στα επιτεύγματα της διοίκησης του, όπως το τουριστικό άνοιγμα της πόλης, το οικονομικό συμμάζεμα του δήμου, τις παρεμβάσεις για το δημόσιο χώρο και τις κοινωνικές δομές που έως τότε ήταν ανύπαρκτες.
«Δεν ήμασταν τέλειοι έχουμε κάνει και χοντρά λάθη» είπε μεταξύ άλλων ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν η θέση που πήρε για το Μακεδονικό. «Δεν αλλάζω τη θέση μου αλλά ήταν άκαιρη η τοποθέτηση μου» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο και για τραγική παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα.
«Με βρίζουν λες και υπέγραψαν εγώ τη συμφωνία των Πρεσπών» όπως είπε. Επίσης έκανε έκκληση στα κόμματα να μην ορίσουν κομματικούς υποψηφίους. «Αφήστε τα γίδια ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά καλώντας τα κόμματα απλά να πουν ποιον στηρίζουν.
Όσο για το τι θα κάνει μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ο Γ. Μπουτάρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γράψει βιβλίο για την περιπέτειά του στο δήμο της Θεσσαλονίκης. Πάντως όπως τόνισε θα συνεχίσει να είναι ενεργός στην πόλη και από τη θέση του ως ισόβιο μέλος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, αλλά και από τη θέση του στο ΦΟΔΣΑ.