Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Μέτωπο Ρωσίας-Τουρκίας κατά Πατριάρχη για την Ουκρανία! Η Μόσχα ζητά από την Άγκυρα να λάβει μέτρα!

Μόσχα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Ουκρανίας. Και μάλιστα με επιχειρήματα τουρκικά!
Η Νατάλια Πολονσκάγια βουλευτής της κρατικής Δούμα έλαβε από τον Τούρκο πρέσβη στη Ρωσία Χουσεΐν Ντιριόζ, την τουρκική νομική άποψη για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική εκκλησία.
“Μια ομάδα πρωτοβουλίας Ρώσων νομικών επιστημόνων με επικεφαλής τον Δόκτωρ Ιγκόρ Πόνκιν υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης μπορούν να θεωρηθούν ως παραβίαση του τουρκικού νόμου, καθώς η μόνιμη κατοικία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη”, αναφέρει το RIA Novosti.
“Έχω λάβει μια νομική γνωμοδότηση από μια ομάδα νομικών με επικεφαλής τον Διδάκτωρ Δικαίου, Ιγκόρ Πόνκιν, σχετικά με το περιεχόμενο και την ισχύ της απόφασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 11 Οκτωβρίου (νόμος 2018) για την ακύρωση της απόφασης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως από το 1686, η οποία νόμιμα θέτει τη μητρόπολη στο Κίεβο, υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Συμπερασματικά, σημειώνονται τα νομικά προβλήματα της απόφασης του 2018 και η πλήρης κατάργηση της πράξης του 1686. Επιπλέον, οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου εξετάζονται ως προς τη συμμόρφωση με την τουρκική νομοθεσία”, δήλωσε η Νατάλια Πολονσκάγια, στο RIA Novosti.
Σύμφωνα με την βουλευτή, το έγγραφο σημειώνει ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου παραβαίνουν άρθρα του τουρκικού Συντάγματος και διατάξεις τουρκικού νόμου οι οποίες παραπέμπουν στο άρθρο 216 του τουρκικού ποινικού κώδικα για «υποκίνηση μίσους ή εχθρότητας ή εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και τα άρθρα 304 και 219 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας που αφορούν σε θέματα των θρησκευτικών υπηρεσιών και της ασφάλειας της χώρας.
“Σύμφωνα με την νομική γνωμοδότηση της Τουρκίας που έφθασε στη Μόσχα μέσω του Τούρκου πρέσβη , οι αρχές της Τουρκίας και ο υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να λάβουν μέτρα”, κατέληξε η βουλευτής.
Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων εναντίον του Πατριαρχείου, το οποίο από την άλλη πλευρά πιέζεται αφόρητα από τις ΗΠΑ για την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας.