Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

«Εγώ είμαι χριστιανός, ο Τσίπρας άθεος» -ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ερίζουν για την Εκκλησία

Κατά της συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους τάχθηκε δημόσια η ΝΔ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για «συναλλαγή», κυρίως κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να διορίσει άλλους 10 000 στο δημόσιο, παρά το γεγονός ότι και οι ιερείς θα πληρώνονταν από τα κρατικά ταμεία.
Παίρνοντας το μέρος των κληρικών που φοβούνται την απομάκρυνσή τους από το δημόσιο, η ΝΔ διεφώνησε αρχικά με την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει την συμφωνία που έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο ως «ιστορική».
Επέκρινε, μάλιστα, την κυβέρνηση όταν ανακοινώθηκε ότι η απομάκρυνση των ιερέων από το δημόσιο ταμείο θα σηματοδοτήσει 10.000 νέους διορισμούς.
Η διαμάχη κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώθηκε με εκατέρωθεν επιθέσεις και ανακοινώσεις.
Ο άγνωστος διάλογος
Ωστόσο, νέες πληροφορίες που διαχέονται στον Τύπο από πηγές περί την κυβέρνηση, αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να έρθει ο ίδιος σε διάλογο με τον Αρχιεπίσκοπο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ιερώνυμος θα μεταβεί στο Μαξίμου και θα ανακοινώσει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, στις 6 Νοεμβρίου.
Η συνάντηση έγινε μια ημέρα πριν την «ιερή συμφωνία», στην Αρχιεπισκοπή, σύμφωνα με πηγές.
Το ίδιο πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:
«Μακαριώτατε, μην κάνετε την συμφωνία σε αυτή την παρούσα στιγμή. Περιμένετε να κάνουμε συμφωνία όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία».
Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν μπορώ να μην τα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό. Και όταν έρθεις εσύ με το καλό, θα συμφωνήσω και με σένα».
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο, αναφέρουν οι πληροφορίες, να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα – υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει.
Οι διαρροές για «χριστιανό Μητσοτάκη» και «άθεο» Τσίπρα
Σύμφωνα με «διαρροές» που δημοσιεύονται σήμερα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο (Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών), ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Αρχιεπίσκοπο «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», προκειμένου να τον πείσει να μην έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά η φράση αυτή δεν έχει επαληθευτεί.
Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες.
Κύκλοι της Εκκλησίας (έντονα δυσαρεστημένοι με τις εχθρικές ανακοινώσεις της ΝΔ περί «συναλλαγής») αναφέρουν ότι μετά την συνάντησή του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η αρχική αντίδραση της ΝΔ στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ήταν θετική.
Το κλίμα ωστόσο άλλαξε και η ΝΔ επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης αργότερα, όταν έγινε αντιληπτό ότι από την Συμφωνία με την Εκκλησία, ο πρωθυπουργός επιδίωκε κομματικά οφέλη και νέους διορισμούς στο δημόσιο.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του ανακοίνωση, στηρίζεται πάνω στα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου και επαναλαμβάνει το επιχείρημα «Εγώ είμαι χριστιανός και ο Τσίπρας άθεος»:
«Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της τυχοδιωκτικής στάσης δεν είναι άλλο από τη στάση του στη συμφωνία της εκκλησίας με την πολιτεία. Ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό.
Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.