Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Βαρθολομαίου-Γαβρόγλου

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, θέμα που θα τεθεί επί τάπητος και κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ξεκίνησε σήμερα, 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Παιδείας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη συνέχεια, ο κ. Γαβρόγλου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Ο υπουργός φέρεται να ενημέρωσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι η κυβέρνηση προχωράει κανονικά προς την υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα — Ιερώνυμου, όπως μετέδωσε το romfea.gr. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για τις συνομιλίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο υπουργός ενημέρωσε τον Πατριάρχη και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας — Εκκλησίας στην Ελλάδα.
«Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων  κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου», σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα.
Η Ιερά Σύνοδος θα μελετήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και «θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως», καταλήγει η ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι κατόπιν εντολής του κ. Τσίπρα θα έχει σειρά επαφών με εκκλησιαστικούς παράγοντες, προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα που προέκυψαν από τη συμφωνία με την Εκκλησία.
«Μετά από εντολή του πρωθυπουργού, θα κάνω έναν κύκλο συζητήσεων, για να διευκρινιστούν ένα σύνολο ζητημάτων που ενδεχομένως δεν έχουν γίνει κατανοητά, αλλά και για να καταλάβουμε το βάθος και τον χαρακτήρα των αντιδράσεων», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γαβρόγλου είχε συνάντηση την Κυριακή με εκπροσώπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κατά την οποία συμφωνήθηκε η συνέχιση… του διαλόγου.
«Σημαντικές δεν είναι τόσο οι διαφορές, όσο η πεποίθηση μπορούν τα προβλήματα να λυθούν μέσα από το διάλογο», είχε δηλώσει ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως συμφώνησε με τον πρόεδρο της ένωσης του συνδέσμου των κληρικών της Κρήτης να συναντηθούν άμεσα ώστε να «συνεχίζουμε να διευκρινίζουμε θέματα».