Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018

Τι ισχύει με το εργασιακό καθεστώς των μουφτήδων

Οι μουφτήδες της Θράκης είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών
Οι ιερείς θα έχουν χειρότερο εργασιακό καθεστώς από τους μουφτήδες εφόσον ισχύσει η συμφωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σύμφωνα με την οποία οι κληρικοί πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι το κράτος θα αναλάβει την υποχρέωση να επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό ίσο με τις ανάγκες μισθοδοσίας.
Το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών από τις Μητροπόλεις φαινομενικά δεν έχει άμεση σχέση, αλλά όταν γίνει πραγματικότητα η συμφωνία, οι μουφτήδες θα είναι σε καλύτερο εργασιακό καθεστώς από τους ιερείς της Εκκλησίας. Οι τρεις επικεφαλής των μουφτειών της Θράκης είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.
Εάν ισχύσουν και για τους μουσουλμάνους κληρικούς όσα προβλέπονται στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τους τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, κύκλοι που γνωρίζουν καλά τα εκκλησιαστικά πράγματα μιλούν για νομιμοποίηση του όποιου συστήματος χρηματοδότησης του Ισλάμ στη Θράκη, εκφράζοντας φόβους ότι το ίδιο θα γίνει και στην Αθήνα. Οι ίδιοι κύκλοι διερωτώνται «αν το κράτος “απομακρυνθεί” ποιος θα καλύψει το όποιο κενό».
Σημειώνεται ότι οι ιμάμηδες (οι ιερείς στα τζαμιά) διορίζονται από τις τοπικές κοινότητες και πληρώνονται από τους πιστούς. Όμως, το ελληνικό δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει με εννιάμηνες συμβάσεις τους ιεροδιδασκάλους, που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία, αλλά και σε δημόσια που το έχουν ως μάθημα επιλογής, το Κοράνι.