Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2018

Πειραματική μελέτη για γέννηση παιδιών από τρεις γονείς και στην Ελλάδα

Πράσινο φως δόθηκε και στην Ελλάδα για να μελετηθεί πειραματικά η δυνατότητα γέννησης παιδιού με τρεις γονείς με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το 2016 με τη βοήθεια αμερικανών επιστημόνων γεννήθηκε στο Μεξικό το πρώτο παιδί με τρεις γονείς.
Τώρα, η μελέτη της συγκεκριμένης μεθόδου έλαβε το πράσινο φως να προχωρήσει και στην Ελλάδα, καθώς η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έδωσε την αντίστοιχη άδεια στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΙΑΣΩ.
Αρχικά η μέθοδος θα μελετηθεί πειραματικά, σε ζητήματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με προκλινικές και αργότερα με κλινικές δοκιμές.
Ο ομότιμος καθηγητής Σχολής Επιστημών Υγείας — Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Βασίλης Ταρλατζής, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε πως πρόκειται για μία μέθοδο διόρθωσης προβλημάτων στο μιτοχονδριακό DNA με την μεταφορά των πυρήνων σε ωάρια που έχουν υγιές μιτοχονδριακό DNA ώστε να αποφευχθούν κάποιες πάρα πολύ σοβαρές, βαριές ασθένειες που προκύπτουν από τις βλάβες σε αυτό το είδος του DNA.
Ακόμη, έκανε γνωστή την ύπαρξη μιας μεθόδου η οποία δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και την Κίνα και πρόκειται για τη διόρθωση βλαβών στο DNA στον πυρήνα των κυττάρων με συνέπεια να διορθώνονται και γενετικές αρρώστιες
Ωστόσο, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει γεννηθεί παιδί με αυτή τη μέθοδο αλλά είναι πιθανόν να εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα χρόνια εφόσον διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της και η ασφάλειά της.
Ο κ. Ταρλατζής επισήμανε, όμως πως πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο καθώς οι αλλαγές αυτές στα γεννητικά κύτταρα μεταφέρονται και στις επόμενες γενιές αλλά αν η μέθοδος αποδειχτεί ασφαλής τότε θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της ανθρώπινης υγείας και της ιατρικής.