Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

Χωρίς Θεό το παν επιτρέπεται...

Χωρίς Θεό το παν επιτρέπεται, κατά την σοφή ρήση του μεγάλου σοφού και κυρίως αληθινού χριστιανού Ντοστογιέφσκι
Γράφει η Αργυρή Νάκου Γεωργιάδου
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και δυστυχώς η Γέννηση του Χριστού ως γενεσιουργός αιτία και κέντρο της εορτής ξεχάσθηκε και η νέα τάξη πραγμάτων συνεχίζει να διαστρεβλώνει, παραμορφώνει, και να κοροϊδεύει με πολλά μέσα, μύρια όσα για να παραπλανήσει.
Η νέα τάξη πραγμάτων είναι ένα τέρας με δύο κεφάλια, το ένα λέγεται κομμουνισμός και το άλλο καπιταλισμός. Με συνοδοιπόρους όλα όσα καταλήγουν σε… -ισμός, ακόμα και η λέξη χριστιανισμός είναι όρος που δημιουργήθηκε στη Δύση έτσι όπως παραμόρφωσε «την εκκλησία του Χριστού», ο παπισμός και ο προτεσταντισμός.
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ‘Ελεύθερο Βήμα’ στη Σέρρες προ δεκαετίας το επαναφέρω στο φως της δημοσιότητας για να αφυπνίσω όσους θέλουν να αφυπνιστούν.
Ποιο το ψέμα και ποια η αλήθεια;
Οι γιορτές πλησιάζουν και η χριστουγεννιάτικη, κατά νέα εποχή, ατμόσφαιρα της πόλης μας και κάθε πόλης αρχίζει και καρναβαλοποιείται.
Τελικά ο καρνάβαλος στην Ελλάδα γιορτάζεται δυο φορές το έτος. Μια κοντά στο Πάσχα, κατά πόδας προ αυτού, αφού μετακινείται το Πάσχα, ως ‘προεόρτιο’ της μεγάλης γιορτής της Ορθόδοξης χριστιανοσύνης, και μια καθ’ όλη την περίοδο του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων ή μάλλον για να ακριβολογούμε για ένα και μισό μήνα προ των Χριστουγέννων. Ήδη ο μίστερ κόκα-κόλας με το ψευδώνυμο Αι-Βασίλης, εμφανίσθηκε για να προλάβει να δώσει τη χαρά με το τσουβάλι απ΄ τις αρχές του Νοέμβρη.
Όλος λοιπόν αυτός ο ‘χαβαλές’ που έχει την αξίωση να ονομάζεται ‘χριστουγεννιάτικος διάκοσμος’, αναρωτιέμαι τι σχέση έχει με τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Από πού να πιάσεις το θέμα, από πνευματική ή από αισθητική πλευρά; Το ψέμα και η κακογουστιά συναγωνίζονται στο πώς θα αποπροσανατολίσουν τον άνθρωπο και θα τον κάνουν δέκτη αυτής της υποτιθέμενης χαράς, της Χαράς- φούσκας που προωθεί η παγκοσμιοποίηση και εμείς οι μεγάλοι ‘χαρούμενα θύματα’ αποδεχόμαστε ξεχνώντας, ότι θα δώσουμε λόγο για το είδος της τροφής που δίνουμε στα παιδιά μας.
Αυτό το καρναβάλι που διαφημίζει έμμεσα, πλην πονηρά, ως κόκα-κόλα, με το κόκκινο άσπρο χρώμα, σήμα κατατεθέν της αντίστοιχης εταιρείας και το ονομάσανε Αι Βασίλη λέτε να έγινε στην τύχη; Λέτε οι εταιρίες παιχνιδιών να αποβλέπουν στην γνήσια ψυχαγωγία των παιδιών και να νοιάζονται για την πνευματική συγκρότηση των αθώων υπάρξεων που εμείς διαχειριζόμαστε; Μανούλες έλεος! Λυπηθείτε τα παιδιά σας. Ο Άγιος Βασίλης, πρέπει να μάθει το παιδί, ότι δεν είναι ένας γέρος με μεγάλη κοιλιά, χαζοχαρούμενος, με μορφή μεθύστακα που έρχεται με το έλκηθρο και φέρνει παιχνίδια στα παιδάκια. Διδάξτε στα παιδιά σας την αληθινή, ιστορία του Αγίου, ο οποίος εν τη ζωή ακόμη απεκαλείτο μέγας. Αγαπούσε γενικά τον άνθρωπο και πρόσφερε σε αυτόν μέχρι το θάνατό του, κυρίως όμως αγαπούσε τον Θεό. Γι΄ αυτό η προσφορά του στον άνθρωπο έμεινε εις τον αιώνα επειδή αφετηρία είχε το Θεό.
Η παράδοσή μας με τα δώρα και την πίτα που έχουν σχέση με τον Άγιο είναι γνήσια και ωφέλιμη αλλά έτσι όπως τη διδαχθήκαμε απ’τις παλαιότερες γενιές που δεν είχαν ακόμη αλλοτριωθεί, και όχι όπως σερβίρεται απ΄τη νέα τάξη πραγμάτων στις μέρες μας.
Ο Αι Βασίλης είναι ένας από τους πλέον μορφωμένους Αγίους μας, πανεπιστήμων στην κυριολεξία! Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου σπούδασε ο Άγιος παρείχετο εγκυκλοπαιδική μόρφωση μάλλον παρά ειδική όπως τώρα. Ο Α. Βασίλειος παρακολούθησε και τους τρεις κύκλους της επιστήμης κατά το τότε επικρατούν σύστημα, δηλαδή ρητορική (σημερινή Νομική), ηθική, αστρονομία, γεωμετρία, αριθμητική, γεωγραφία και την μεταφυσική (Θεολογία).
Στις εννέα ομιλίες που έγραψε στην εξαήμερο της Π.Δ. μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις άπειρες γνώσεις που είχε απ’ όλες τις επιστήμες που σπούδασε.
Σωματικά ήταν αδύνατος λόγω ασθένειας που υπέβοσκε πάντα, και συνεχούς άσκησης, διέθετε όμως έναν χαρακτήρα ατσάλινο και ήθος που ενέπνεε τους πάντες ακόμη και τους εχθρούς του.
Τόση ήταν η αγάπη των νέων της Καισάρειας προς το πρόσωπό του που παρατηρούνταν το φαινόμενο να μιμούνται και τα σωματικά του ελαττώματα. Όταν απευθυνόταν προς τους νέους, ο ανοιχτός όπου συγκεντρώνονταν ήταν κατάμεστος και έχοντας ο ίδιος ολοκληρωμένη μόρφωση ζητούσε απ’ αυτούς να γευθούν της παιδείας. Τους παρότρυνε να προσέρχονται στους εθνικούς (ειδωλολάτρες) διδασκάλους αλλά τόνιζε να προσέχουν και να παίρνουν απ’ αυτούς ό, τι είναι χρήσιμο και ακίνδυνο.
Αν η Αγ. Γραφή είναι οδηγός του ανθρώπου η εθνική (μη χριστιανική) λογοτεχνία είναι προπαίδεια στη πνευματική και θεία ζωή και αναγκαίος βοηθός στην εν γένει ζωή του, κατά τον Αγ. Βασίλειο.
Τα δώρα λοιπόν που ο Αι-Βασίλης φέρνει στα παιδιά είναι βιβλία και γράμματα κυρίως όπως μας μάθανε οι παλαιότεροι αυτό που ζητούσε ο Άγιος από τους νέους.
Ο νεοταξικός όμως κοκα-κόλας που πήρε τη θέση του Αγίου με αυτή τη γελοία εμφάνιση που του έδωσαν οι εταιρείες παιχνιδιών προωθεί άλλα πράγματα…
Με τόση σαβούρα στη γη σήμερα που πουλιέται και αγοράζεται. Με τόσο υπερβολικό τεχνικό φως που στολίζουμε βιτρίνες, δρόμους και σπίτια, με τόση ψεύτικη δηλ. λάμψη πώς θα καταφέρει ο άνθρωπος-θύμα να υψώσει τα μάτια του στον ουρανό για να δει το θεϊκό εκείνο αστέρι που οδηγεί στο αληθινό φως;
Πώς, να καταφέρει το παιδί που παίζει ανέμελα (πλην πληκτικά) με το πλήθος των παιχνιδιών που του παρέχει ο ψεύτικος Αι-Βασίλης, μίστερ κόκας, να προσεγγίσει τον πραγματικό Άγιο – Βασίλειο που εξέθρεψε γενιές και γενιές με το ‘Βαστάει εικόνα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι. Το καλαμάρι έγραφε και το χαρτί μιλούσε..’;
Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν για την παγκοσμιοποιημένη μορφή της παράδοσής μας και μας προτείνουν κάρτες για τη νέα χρονιά με τον γνήσιο ελληνορθόδοξο δικό μας Άγιο. Πρόκειται για τον κ. Κ. Σαμοΐλη ο οποίος φιλοτέχνησε τον Άγιο φέροντα δώρα, όχι μόνον παιχνίδια αλλά κυρίως βιβλία. Συνδυάζει επίσης και την παράδοση της καθιερωμένης πίτας στο κάτω μέρος της κάρτας μέσα σ’ ένα φόντο γνήσια ελληνικό. Γαλάζιο ουρανό μ’ αστέρια και βουνά με όμορφα παραδοσιακά σπίτια.
Η κάρτα διατίθεται στο ‘Παλίμψηστο’ τηλ. 2310 – 286.247 και εκδόθηκε με την επιμέλεια της ‘Εταιρίας Ορθοδόξων Σπουδών (Θεσσαλονίκη)