Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018

Αλβανία: Έκλεψαν ιερό κειμήλιο από την Ορθόδοξη Εκκλησία, για να το χαρίσουν στην UNESCO

katanixis.gr: Μερικά πράγματα μας ενοχλούν συνειδησιακά. Κάποιες διαμαρτυρίες γίνονται για το θεαθήναι τοις ανθρώποις και κάποιες άλλες που δεν γίνονται ούτε ενώπιον Θεού.
Όπως σημείωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όταν αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Κατσίφα. «Ο Κατσίφας ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι’ αυτό που έγινε, αλλά... καλύτερα θα μας τα έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ξέρει καλύτερα».
Εμείς ακόμη περιμένουμε υπομονετικά.
Καλή Μετάνοια
Αλβανία: Έκλεψαν ιερό κειμήλιο από την Ορθόδοξη Εκκλησία, για να το χαρίσουν στην UNESCO
Την εντονότατη διαμαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να δωρίσει στην UNESCO ένα σημαντικό εκκλησιαστικό κειμήλιο, που είχε κλαπεί από τη Χριστιανική Εκκλησία.
Πρόκειται για την εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, έργο του 18ου αιώνα που αγιογράφησαν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αθανάσιος Ζωγράφος και η οποία φυλάσσεται στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς.
Η εικόνα είχε κλαπεί από το κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα, αλλά στη συνέχεια δεν δόθηκε πίσω στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αφού το κράτος την θεώρησε ιδιοκτησία του.
Και τώρα ο Έντι Ράμα αποφάσισε να την προσφέρει στην UNESCO, με αφορμή την 60η επέτειο από την είσοδο της Αλβανίας στο διεθνή οργανισμό.