Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018

Πατριάρχης Μόσχας: «Στην Ουκρανία θα δημιουργηθεί μια ψεύτικη εκκλησία που θα υπηρετεί τον διάβολο»

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τατιανής τέλεσε σήμερα, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου την Θεία Λειτουργία, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.
Ο Πατριάρχης Μόσχας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο προβατόσχημους λύκους, οι οποίος ως άγγελοι φωτός θέλουν να καταστρέψουν την Ορθοδοξία.
«Σήμερα βιώνουμε ως Εκκλησία πολύ θλιβερά γεγονότα στην αδελφή Ουκρανία. Γνωρίζουμε ποιες δυνάμεις του κακού επανέστησαν κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δυνάμεις του κακού που μεταμφιέζονται ως άγγελοι φωτός, οι οποίοι απλά προστατεύουν την δημιουργία μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας ενός ανεξάρτητου κράτους» τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Ακόμη ο κ. Κύριλλος ανέφερε: «Γιατί όχι; Μήπως έχουν δίκιο και πρέπει σε ένα ανεξάρτητο κράτος να υπάρχει μια ανεξάρτητη Εκκλησία; Αν και στην ιστορία σπάνια υπήρχε κάτι τέτοιο, αφού συχνά οι Εκκλησίες επέκτειναν και εξακολουθούν να επεκτείνουν την ποιμαντική τους φροντίδα σε πολλά έθνη και σε πολλά κράτη. Λοιπόν γιατί να μην δεχτούμε και αυτό στην υπόθεση της Ουκρανίας; Είναι αδύνατον να το δεχθούμε και να το επιτρέψουμε!»
«Γιατί… Ακούστε εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται για την δημιουργία μιας «ανεξάρτητης ενιαίας Εκκλησίας», ακούστε τις αποχρώσεις της φωνής τους, ακούστε τα λόγια τους. Δείτε πόσο κακία και μίσος έχουν! Προέρχεται το μίσος και η κακία από τον Θεό; Ασφαλώς όχι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης ο Πατριάρχης τόνισε: «Επομένως, όλοι εκείνοι που προσπαθούν σήμερα να εδραιώσουν μια «ανεξάρτητη ενιαία Εκκλησία», είναι έτοιμοι να αφαιρέσουν και ζωές ανθρώπων! Είναι έτοιμοι να διαλύσουν την εκκλησιαστική ζωή, να εισβάλουν παράνομα σε Ναούς και Μοναστήρια, αλλά και να προβούν σε συλλήψεις δια της βίας. Είναι αυτό η γλώσσα του Θεού; Βλέπουμε μέσα από αυτές τις ενέργειες το θέλημα του Θεού; Απολύτως όχι!»
«Δεν πρόκειται για μια ανεξάρτητη Εκκλησία της Ουκρανίας, ούτε μια εκκλησία που θα πράττει το θέλημα του Θεού. Θα είναι μια ψεύτικη Εκκλησία η οποία θα υπηρετεί τον διάβολο, και θα είναι μεταμφιεσμένη με τις λαμπρές στολές» συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Ακούστε τους ηγέτες του σχίσματος, με πόσο μίσος ομιλούν! Είναι αυτός λόγος ποιμαντικός; Είναι αυτός ένας λόγος αγάπης; Αντιθέτως ο Μητροπολίτης Ονούφριος της κανονικής Εκκλησίας ουδέποτε μίλησε με μίσος, ποτέ δεν κατηγόρησε κανέναν και πάντα προσεύχεται».
«Είναι απλά τα πράγματα… μερικοί από αυτούς συμμετέχουν στην μερίδα του κλήρου των αγίων εν τω φωτί, ενώ άλλοι πέφτουν στη εξουσία του σκότους» συμπλήρωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι «η Εκκλησία μας θα αντέξει για ακόμη μια φορά και κανένα σχίσμα και καμία εμπλοκή κοσμικών δυνάμεων, δεν θα μπορέσει να αποκόψει τους πιστούς, από την ζωή που οδηγεί στο φως του Χριστού» .