Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Τι είπε ο Ιερώνυμος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο: Η εισήγηση και οι διευκρινίσεις

Την σύσταση ειδικής επιτροπής διαλόγου με την πολιτεία πρότεινε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Τι είπε ο αρχιεπίσκοπος για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Στην παράταση για μία διετία στο ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «παρατείνεται για μία διετία το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών της επικρατούσας θρησκείας δαπάναις του κράτους, αλλά με την μέριμνα της Εκκλησίας» αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συνέχισε λέγοντας ότι αυτό γίνεται για να δοθεί στην Εκκλησία της Ελλάδας η δυνατότητα «χωρίς επ' αόριστον παρατάσεις, να ρυθμίσει τα της περιουσίας της και να οργανώσει τη διαχείρισή της. Εξάλλου προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου για την επιστροφή από το κράτος στην Εκκλησία των ακινήτων που η ίδια του έχει παραχωρήσει από 1-1-1945 για να αναλάβει τη μισθοδοσία του κλήρου, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ παράτασης προθεσμίας για δύο ακόμη χρόνια το πολύ με ΠΥΣ».
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο το άρθρο 17 «επιβάλλεται στο Δημόσιο η υποχρέωση να επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδας όσα ακίνητα αυτή του είχε παραχωρήσει από την 1-1-1945 και εφεξής προκειμένου να αναλάβει τη μισθοδοσία των λειτουργών όλων των βαθμών της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου. Γι' αυτό τίθεται δύο ετών προθεσμία που μπορεί να παραταθεί εφάπαξ για δύο ακόμη χρόνια και ορίζεται ότι για τον ακριβή προσδιορισμό των ως άνω ακινήτων η Εκκλησία οφείλει να καταθέσει στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, τίτλους και άλλα αποδεικτικά στοιχεία».
Αποκάλυψε ότι όταν τον επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και τον ενημέρωσε «βομβαρδισμένος από τα παραπάνω μυθεύματα του κ. Ἀλιβιζάτου, τον ρώτησα: Δεν φαντάζομαι κ. Πρωθυπουργέ να πιστεύετε και σεις, ότι η ιστορία αυτής της χώρας αρχίζει στις 1-1-1945. Όχι του τόνισε αυτή αρχίζει το 1821 από το ιστορικό Μοναστήρι των Καλτεζών. Έκτοτε οι συζητήσεις μας συνεχίστηκαν με αλληλοσεβασμό».
Κλείνοντας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε τα μέλη για τον σχηματισμό της Ειδικής Επιτροπής διαλόγου με την Πολιτεία, όπως κι έγινε.
Διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου για την εισήγηση Ιερώνυμου
Υπέρ της πάγιας νομοθετικής κατοχύρωσης της μισθοδοσίας του Κλήρου και σε συνταγματικό επίπεδο, ως αντάλλαγμα της Πολιτείας προς την Εκκλησία για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε το κράτος μετά το 1829 και μέχρι το 1952, τάχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Όπως αναφέρεται σε διευκρινιστική ανακοίνωση, οι αναφορές στα άρθρα 16 και 17 αφορούν του (από το έτος 2005) σχεδίου νόμου του σωματείου «'Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (περί παράτασης του καθεστώτος μισθοδοσίας για ακόμη 2 χρόνια κ.λπ.) «εμφανίζοντάς τα ως δήθεν προτάσεις του Αρχιεπισκόπου».
Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει και διευκρινίζει ότι «από την ανάγνωση της όλης εισηγήσεως είναι σαφές ότι ο Αρχιεπίσκοπος ξεκινά με ιστορική αναφορά στις προτάσεις της ‘'Ελληνικής Ένωσης'', προς τις οποίες διαφωνεί και στο τέλος της εισηγήσεώς του τάσσεται υπέρ της πάγιας νομοθετικής κατοχυρώσεως της μισθοδοσίας του Κλήρου και σε συνταγματικό επίπεδο, ως ανταλλάγματος της Πολιτείας προς την Εκκλησία για την εκκλησιαστική περιουσία, που απέκτησε το Κράτος μετά το 1829 και μέχρι το 1952».