Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Π. Σεραφείμ Ρόουζ: Ο οικουμενικός διάλογος καταστρέφει την Ορθόδοξη μαρτυρία

Από τις επιστολές του π. Σεραφείμ Ρόουζ
Απόσπασμα επιστολής προς τον π. Δαυίδ το έτος 1970
«… Μοιραζόμαστε τον ίδιο σεβασμό για τον π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, ως ακαδημαϊκό θεολόγο και ερμηνευτή των Πατέρων. Ο σεβασμός αυτός είναι ευρέως διαδεδομένος στην Εκκλησία -τα βιβλία του για τους Πατέρες είναι βασικά εγχειρίδια. Ο Br. Gleb τον γνωρίζει και έλαβε την ευλογία του να πάει στο Τζόρντανβιλ για σπουδές.
Υπάρχει όμως και ένας λόγος για την δυσμενή άποψη στο πρόσωπό του, η οποία είναι διαδεδομένη στην Εκκλησία μας συχνά ανάμεσα στους ίδιους ανθρώπους που σέβονται την ακαδημαϊκή του θεολογία. Η Ορθοδοξία δεν είναι απλώς ένα δόγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό, αλλά μια αντίληψη ζωής που πρέπει να γίνει βίωμα -αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε περιόδους κρίσης όπως ήταν ολόκληρος αυτός ο αιώνας. Έχω την αίσθηση ότι ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ απέτυχε στην ουσιαστική διάσταση της Ορθοδοξίας στην πράξη.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πολυετών εμφανίσεών του στις οικουμενικές συνάξεις; Η Ορθοδοξία, βεβαίως, έχει γίνει πιο γνωστή, όχι όμως ως η Εκκλησία του Χριστού αλλά ως η «τέταρτη μεγαλύτερη θρησκεία», η οποία συνήθιζε ενίοτε να δημιουργεί πρόβλημα στους Προτεστάντες επιμένοντας να κάνουν «ξεχωριστές δηλώσεις», και που τώρα, υποχώρησε στη γενική αιρετική θεώρηση της Εκκλησίας την οποία προτείνουν οι Προτεστάντες (ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, πράγματι, δηλώνει σαφώς: ¨Η Εκκλησία σε όλες τις θρησκευτικές της μορφές είναι το σώμα του Χριστού¨!).
Στην περίπτωση που περιγράφει ο Vladika Vitaly (Orthodox Word, 1969, σελ. 150-1), ο π. Γεώργιος από μόνος του ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση: όχι λέγοντας κάτι αιρετικό ο ίδιος, αλλά υποχωρώντας στις πιέσεις που πάντα υπάρχουν στις οικουμενικές συνάξεις· να πούμε κάτι που θα ικανοποιήσει την Προτεσταντική πλειοψηφία και θα ερμηνευτεί από εκείνους με αιρετικό τρόπο.
Η Ορθοδοξία του π. Γεωργίου σε τέτοιες συνάξεις είναι τυπικά ορθή αλλά είναι μόνο τυπική Ορθοδοξία, όχι ζώσα Ορθοδοξία, όχι η Ορθοδοξία στην πράξη. Και η Ορθοδοξία σήμερα καταστρέφεται εκ των έσω ακριβώς από αυτήν την έλλειψη της ζωντανής Ορθοδοξίας.
Η Ορθοδοξία έχει ένα πράγμα να πει στο οικουμενικό κίνημα: εδώ βρίσκεται η αλήθεια, ελάτε σε αυτήν. Το να παραμένει κανείς για να «συζητήσει» αυτήν την αλήθεια, όχι μόνο αποδυναμώνει την Ορθόδοξη μαρτυρία, την καταστρέφει. Οι Προτεστάντες εδώ και πολύ καιρό είχαν δίκιο όταν έλεγαν: Αν έχετε την αλήθεια, τότε γιατί συμμετέχετε στο οικουμενικό κίνημα το οποίο αναζητά μία άγνωστη αλήθεια; …»
***
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ.