Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Τώρα πλέον φεύγω αβαρής! Δόξα τω Θεώ!»

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΟΥ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ!
Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΟΥ
Έπειτα από είκοσι (20) τόσα χρόνια σιωπής, κατά τη διάρκεια των οποίων απέφυγα να εορτάσω τα ονομαστήριά μου δια λόγους και σεμνότητος και λιτότητος, εφέτος αποφάσισα να εορτάσω σαν μια ευκαιρία χαιρετισμού και αποχαιρετισμού των ευσεβών χριστιανών της κληρωθείσης μοι Επαρχίας, καθώς πλησιάζει πλέον ή ώρα της εξόδου μου από την ενεργόν διακονίαν. Σαράντα χρόνια ολοκληρωτικής αναλώσεως των ψυχικών και των σωματικών μου δυνάμεων, εν συνδυασμώ και με το πεπερασμένον της ηλικίας μου, καθώς συνεπλήρωσα ήδη το ογδοεικοστό (80) έτος της ηλικίας μου, είναι αρκετά για να δημιουργήσεις κάτι σε μια Εκκλησιαστική Επαρχία!
Έτσι, λοιπόν, η ευκαιρία της εορτής του Προστάτου μου Αγίου Αμβροσίου μου έδωσε την δυνατότητα να προσκαλέσω τους χριστιανούς μου να προσέλθουν, για να σφίξουμε τα χέρια μας και να ανταλλάξουμε τον ασπασμό της εν Χριστώ αγάπης.
Το πρωΐ της Κυριακής 9ης Δεκεμβρίου λήγ. έτους τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτην Πατρών κ. Χρυσόστομον και συλλειτουργό τόν Σεβ. Μητροπολίτην Βρεσθένης κ. Θεόκλητον, πρός τους οποίους και από τη θέση αυτή απευθύνω  τας ολοκαρδίους ευχαριστίας μου. Ο Μητροπολιτικός Ναός της Φανερωμένης Αιγίου ήτο κατάμεστος! Πρωτοφανής η προσέλευσις των πιστών!
Στη συνέχεια εδέχθην τις ευχές των πιστών στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως. Η προσέλευσις των Αιδεσιμωτάτων Εφημερίων και των χριστιανών μας απο διάφορα τμήματα της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας, όπως π.χ. από την Κλειτορίαν των Καλαβρύτων, τα Καλάβρυτα, το Σκεπαστό, την Κερπινήν κλπ., καθώς επίσης και από την Ανατολική Αιγιάλεια ήτο όχι μόνον εκπληκτική, αλλά και βαθύτατα συγκινητική!
Δοξάζομεν το όνομα του Κυρίου μας δια την παρασχεθείσαν αυτήν μεγάλην ευλογίαν εις την αναξιότητα μας.
Το απόγευμα της Κυριακής, με πρωτοβουλίαν των εκλεκτών Συνεργατών μας και με πρωτεργάτην τον Πανοσιολο-γιώτατο Αρχιμ. π. Ιωακείμ Βενιανάκην, τον Πρωτοσύγκελλον της Ι.Μ., διωργανώθηκε μια εξαιρετική καλλιτεχνική εκδήλωσις εις το Πολιτιστικόν Κέντρον του Δήμου της Αιγιάλειας «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ», με πλούσιο καλλιτεχνικό Πρόγραμμα!
Συμμετείχον:
  1. Η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Μπίκου.
  2. Η Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής υπό την διεύθυνση του κ. Σάκη Παπαδημητρίου.
  3. Η ιστορική καί φημισμένη Χορωδία Αιγίου, υπό την διεύθυνση  του κ. Λεωνίδα  Χαραλαμποπούλου, και
  4. Η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντικής Μουσικής «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ», υπό την διεύθυνση  του κ. Βασιλείου Μπίκου.  
Την εκδήλωση κατεπλούτισαν οι ομιλίες των  εκλεκτών Συνεργατών μας:
  1. Του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Χρήσου Τσάκαλου, Πρωτοπρεσβυτέρου-Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίου, μέ θέμα: «Περί  της ονομαστικής εορτής των χριστιανών».
  2.  Του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Βασιλείου Πετροπούλου, Πρωτοπρεσβυτέρου, μέ θέμα: «Αναφορά στον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων».
  3. Του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Κωνσταντίνου Μητροπούλου, Πρωτοπρεσβυτέρου από τα Καλάβρυτα, μέ θέμα: «Η θέσις του Επισκόπου στην Εκκλησία».
Την εκδήλωση ετίμησαν διά της παρουσίας των οι Δήμαρχοι Αιγιαλείας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος και Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, οι οποίοι και προέβησαν σε κατάλληλες -πολύ δε συγκινητικές- προσφωνήσεις προς τον εορτάζοντα Ποιμενάρχην των.
Την εορταστική αυτή εκδήλωση φυσικά έκλεισε η ελαχιστότης μου.
Από τη θέση αυτή εκφράζω την ευγνωμοσύνη  μου προς τον θείον Δομήτορα της Εκκλησίας και Σωτήρα των ψυχών ημών, τον Νυμφίον Ιησούν Χριστόν διά την πολύτιμον αυτήν δωρέαν Του πρός την αναξιότητά μου!
Ευχαριστίες εκ βάθους ψυχής εκφράζω επίσης προς τους συντελεστάς αυτής της εορταστικής Εκδηλώσεως, Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι αναλώθησαν και κατά την προετοιμασίαν και κατά την εκτέλεσιν της απολύτως επιτυχημένης Καλλιτεχνικής αυτής Εκδηλώσεως.
Τέλος, την βαθυτάτην ευγνωμοσύνην μου εκφράζω προς τα πλήθη τόσον των ευλαβεστάτων Κληρικών μας, όσον και των ευσεβών χριστιανών μας, οι οποίοι έσπευσαν και το πρωΐ και το απόγευμα της Κυριακής 9ης Δεκεμβρίου 2018, γιά να εκφράσουν με την παρουσίαν των και με τις εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης των τις ευχαριστίες των πρός τον Μητροπολίτην των για την τεσσαρακονταετή εκδαπάνησίν του προς δόξαν Κυρίου και επ' αγαθώ των Μελών της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Ο Δικηγόρος και φίλτατός μας κ. Ιωάννης Σ. Μεντζελόπουλος έσπευσε όχι μόνον να καταγράψει τις εντυπώσεις του, αλλά και να μας παρακαλέσει εμείς να τις δημοσιοποιήσουμε. Με ταπείνωση, λοιπόν, δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο του, ως μίαν φωνήν εκ του πλήθους.
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον,  10 Δεκεμβρίου 2018
 *****************
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:
Κατά την διάρκεια των τεσσαράκοντα ετών της ταπεινής μου διακονίας ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συνεκέντρωσα διάφορα αξιόλογα αντικείμενα - δώρα προς την ελαχιστότητά μου α) από την Επαρχία μας, β) από τήν Ελλάδα μας και γ) από το Εξωτερικό! Πολλά ήσαν αναμνηστικά δώρα Πατριαρχών, Ηγετικών Προσωπικοτήτων, Συνεδρίων, Συλλόγων κλπ.
Με την Χάρη του Κυρίου μας ουδέποτε έδωσα σημασίαν σε υλικά αγαθά! Όλα, λοιπόν, αυτά τα δώρα συγκεντρωμένα σε είκοσι (20) βαλίτσες μεγάλου μεγέθους, τα διένειμα χθές ως ευλογίαν  στους χριστιανούς μας, ήτοι σε όσους είχαν την καλωσύνην να προσέλθουν στην Αίθουσα Τελετών δια να με επισκεφθούν και να μου ευχηθούν. Περισσότερα από ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ (650) τεμάχια-δώρα διενεμήθησαν χωρίς βέβαια να έχει προαναγγελθή το γεγονός! 'Οποιος, λοιπόν, χριστιανός ερχόταν και μου εξέφραζε  τις ευχές του, κατά την αποχώρησίν του, εκτός από το καθιερωμένο γλυκό, διήρχετο από ένα συνεργείο Κληρικών και Λαϊκών Συνεργατών μας, όπου εκαλείτο να επιλέξη ένα μικρό σε μέγεθος αριθμημένο φάκελο με τους αριθμούς από το 1 έως το 650, ο οποίος μέσα περιείχε σε φωτογραφία το αντικείμενο, το οποίον είχε επιλέξει ως προσωπικό από εμέ δώρο πρός αυτόν!  Η παράδοση των δώρων στους τυχερούς (λέγω τους τυχερούς, διότι τελικά οι προσελθόντες χριστιανοί ήσαν πολύ περισσότεροι, αλλά είχαν τελειώσει πλέον οι φάκελοι) θα γίνει την Παρασκευήν 14.12.2018 και το Σάββατον 15.12.2018.
Έτσι, λοιπόν, πρό της Εξόδου μου «διένειμα τα υπάρχοντά μου» ως ευλογίαν και εις ανάμνησιν αγαθήν! Τώρα πλέον φεύγω αβαρής! Δόξα τω Θεώ!