Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι; Επιφάνιος και Ποροσένκο πάνε Φανάρι με… σκοπό!

Το πολιτικό παρασκήνιο με την προοπτική του Τόμου αυτοκεφαλίας
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Μια εβδομάδα έμεινε από την ημέρα που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί ο Τόμος της αυτοκεφαλίας της νεοσύστατης και αμφισβητούμενης ουκρανικής εκκλησίας στον προκαθήμενό της Μητροπολίτη Επιφάνιο στις 6 Ιανουαρίου.
Ο ίδιος ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας μοιράστηκε λεπτομέρειες της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει τον Τόμο.
«Η διαδικασία μεταφοράς του Τόμου θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου»δήλωσε στο TV Channel Pryamiy. «Θα προσευχηθώ για πρώτη φορά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ως επικεφαλής της ανεξάρτητης τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να ευχαριστήσω τον Θεό» είπε.
Θα ακολουθήσει επίσημη τελετή όπου ο Τόμος θα υπογραφεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι στις 5 Ιανουαρίου. «Και στις 6 Ιανουαρίου, οι δύο προκαθήμενοι θα τελέσουμε από κοινού Θεία Λειτουργία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως τον πρώτο πατριάρχη μεταξύ των ίσων και τον πατριάρχη της ήδη ελεύθερης, ανεξάρτητης, τοπικής Ορθόδοξης εκκλησίας»δήλωσε.
«Μετά την επίσημη λειτουργία, θα παραδοθεί ο Τόμος για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»δήλωσε ο Επιφάνιος.
Την άλλη εβδομάδα, όμως, τον Επιφάνιο είναι προγραμματισμένο να συνοδεύσει και ο πρόεδρος Ποροσένκο, του οποίου η παρουσία ήταν εντονότατη τόσο τους μήνες της προετοιμασίας όσο και κατά την ίδια την ημέρα της Συνόδου ενοποίησης στο Κίεβο. Πολλοί πιστεύουν ότι, δεδομένης της σχετικής αποτυχίας του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία για την υποστήριξη του πολιτικού του μέλλοντος, ο Πόροσενκο θα χρησιμοποιήσει ακόμη πιο πολύ τη θρησκεία για να ενισχύσει την υποστήριξή του.
Οι μήνες της προεκλογικής εκστρατείας του θα δαπανηθούν θεμελιώνοντας τη νέα Εκκλησία και προσπαθώντας να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκλησίες από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο στρατιωτικός νόμος έχει αρθεί. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να καταγγέλλει τις ρωσικές στρατιωτικές απειλές, καλώντας τη Δύση να παρέμβει. Για την αντιπολίτευση, είναι όλα ένα κομμάτι της προεκλογικής σκοπιμότητας ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Το κόμμα του προέδρου έχει καταγράψει πτώση στο 11% στις δημοσκοπήσεις.
Εκπρόσωποι της αμυντικής υπηρεσίας της Ουκρανίας πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στο Κίεβο χθες για να αναθεωρήσουν το στρατιωτικό νόμο, τον οποίο ο Ποροσένκο είχε θέσει σε ισχύ για 30 ημέρες, εν αναμονή των γεγονότων.
Το μέτρο επιβλήθηκε σε δέκα περιφέρειες κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία στις 26 Νοεμβρίου μετά τα γεγονότα στην Αζοφική θάλασσα, τα οποία οι ουκρανικές αρχές έκριναν ως «επιθετική πράξη». Με τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται στα σύνορα, η Ουκρανία παραπονέθηκε για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή από τη θάλασσα.
Ωστόσο, το μόνο πραγματικό περιοριστικό μέτρο που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια των πολεμικών “προετοιμασιών” ήταν η απαγόρευση εισόδου στους Ρώσους άνδρες ηλικίας 16 και 60 ετών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας διεύρυνε αυτό το μέτρο επ ‘αόριστον και οι συνοριακοί έλεγχοι θα ενισχυθούν στην αρχή του νέου έτους.
Ο Πρόεδρος Ποροσένκο ήθελε να επεκτείνει το στρατιωτικό νόμο, αλλά αποφάσισε εν τέλει εναντίον της πραγματικής του επιθυμίας προκειμένου να αποφύγει την ακύρωση των επερχόμενων προεδρικών εκλογών που ορίστηκαν για τις 31 Μαρτίου. Η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να ξεκινήσει επίσημα στα τέλη Δεκεμβρίου. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί τις ρωσικές απειλές για να σώσει την πολιτική του σταδιοδρομία. Η αντιρωσική στάση του προέδρου τον τελευταίο μήνα δεν βελτίωσε τη στάση του στις προεκλογικές έρευνες.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητούν αντ ‘αυτού ισχυρή διπλωματική δράση για την απελευθέρωση των ναυτικών που κρατούνται από τους Ρώσους.
Οι ουκρανικές αρχές φοβούνται τη στρατιωτική κλιμάκωση από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των εορτασμών του νέου έτους, οι οποίες με βάση τη διαφορά στα ημερολόγια θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.
Αναφερόμενοι μεταξύ άλλων σε πηγές εκ των ΗΠΑ, πολλοί παρατηρητές στο Κίεβο επισημαίνουν ότι η παραίτηση του αμερικανού υπουργού Άμυνας James Mattis θα δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να ενεργήσουν χωρίς να προκαλέσουν ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη Δύση για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, πέραν των υφιστάμενων κυρώσεων.
Εν τω μεταξύ, οι απλοί Ουκρανοί πολίτες έχουν κουραστεί από τα πέντε χρόνια «υβριδικής» σύγκρουσης και όλο και λιγότεροι υποστηρίζουν τις ριζοσπαστικές θέσεις του Ποροσένκο, ο οποίος χρησιμοποίησε τη γραμμή εντός της Ορθοδοξίας Κίεβο-Κωνσταντινούπολη-Μόσχα για να ενισχύσει τη θέση του.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου φθάνει το 11%, έναντι 21% για το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και 14 % για τον φιλορωσό ηθοποιό Βλαντιμίρ Ζελίνσκυ. Παρά την αβεβαιότητα της ψηφοφορίας, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ότι είναι εναντίον του προέδρου.