Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

Ο Ποροσένκο βράβευσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την αυτοκεφαλία στη «νέα Εκκλησία»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο βράβευσε το Σάββατο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο για την απόδοση αυτοκεφαλίας στη «νέα Ορθόδοξη Εκκλησία» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το γραφείο Τύπου του Προέδρου.
Ο πατριάρχης με έδρα την Κωνσταντινούπολη υπέγραψε ένα διάταγμα νωρίτερα σήμερα, γνωστό ως Τόμο, το οποίο παρέχει ανεξαρτησία στην πρόσφατα δημιουργημένη εκκλησία. Το έγγραφο αναμένεται να παραδοθεί στον επικεφαλής της «αυτοκέφαλης εκκλησίας» σε τελετή την Κυριακή.
«Ο Πόροσνενκο απονέμει το παράσημο της Τάγματος της Αξίας του πρώτου βαθμού στον Παναγιότατο για τη συμβολή του στη δημιουργία μιας αυτοκέφαλης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», ανέφερε η δήλωση.
Ένας εκπρόσωπος της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας δημοσίευσε μια φωτογραφία του προέδρου Ποροσένκο, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του κορυφαίου κληρικού της Εκκλησίας, Μητροπολίτη Επιφάνιου, από τη συνάντηση τους. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες μίλησαν στα ελληνικά.
Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο Επίσκοπος Ιλαρίωνας θα πραγματοποιήσει μια λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο για την Ορθόδοξη Ημέρα των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Σάββατο η «νέα Εκκλησία».
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία δεν αναγνωρίζει αυτή την απόφαση, δήλωσε ότι η υπογραφή του τόμου είναι παράνομη και θα προκαλούσε προβλήματα στην Ουκρανία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δήλωσε ότι η κίνηση ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών φιλοδοξιών του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την ως μια τραγική μέρα στην ιστορία της Ανατολικής Ορθοδοξίας.