Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο προχώρησαν τρεις Μητροπολίτες του Νομού Σερρών

Μητροπολίτες Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ζιχνών: Δεν δεχόμαστε να απεμπολήσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας
Σε νέο κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 20ης Ιανουαρίου στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία, προχώρησαν τρεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του Νομού Σερρών.
Το κάλεσμα απηύθυναν αυτή τη φορά ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, μέσω εγκυκλίου σημειώματος που εξέδωσαν.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, είναι υποχρέωση της Εκκλησίας να εκφράσει τις ανησυχίες του ποιμνίου της που ενδιαφέρεται για τα εθνικά μας θέματα και την ειρηνική συμβίωση των βαλκανικών λαών. Υπογραμμίζουν μάλιστα το δικαίωμα που έχει να μιλάει για τη Μακεδονία η Ορθόδοξη Εκκλησία, «για την οποία έχυσαν το αίμα τους πολυάριθμοι κληρικοί», αλλά και την εθνική υποχρέωση που αισθάνονται όσοι ζουν στη Μακεδονία, να δικαιώσουν τους αγώνες των κληρικών και λαϊκών αγωνιστών.
Επικαλούνται ακόμη την επιστολή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου το 2004 προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η καθιέρωση του ονόματος «Μακεδονία» στο νέο κράτος των Σκοπίων, όχι μόνο ακυρώνει κάθε ιστορική αλήθεια, αλλά ενισχύει τη διαδικασία «μακεδονοποίησης» από ιστορικούς αναθεωρητές των Σκοπίων.