Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2019

Ο δήμος Σαμοθράκης θα ανακηρύξει επίτιμο δημότη τον Πρωθυπουργό. Για ποιο λόγο;

Επίτιμος Δημότης του Δήμου Σαμοθράκης θα ανακηρυχθεί αύριο κατά την επίσκεψη του για τα Θεοφάνεια, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως πριν λίγη ώρα στο νησί, για το συγκεκριμένο θέμα.
Θα τον “επιβραβεύσουν” για την Μακεδονία και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ;
Προκύπτουν βέβαια ορισμένα ερωτηματικά, για τους λόγους που ο δήμος Σαμοθράκης αποφάσισε να ανακηρύξει σε επίτιμο δημότη του νησιού τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όμως έτσι και αλλιώς η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην αριστερά γενικότερα, οπότε και να υπάρχουν αντιρρήσεις, αυτό θα πραγματοποιηθεί. Τι το φοβερό και τρομερό ακριβώς έκανε για το νησί η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, ώστε να του γίνει αυτή η τιμή;
Θα τον… επιβραβεύσουν οι Θρακιώτες που υπέγραψε την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, παραχωρώντας στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας, αλλά και την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα;
Αλλά και σε επίπεδο νησιού, ποιες είναι οι ευνοϊκές για την Σαμοθράκη αποφάσεις του;
  1. Κατάργησε τον μειωμένο ΦΠΑ, όπως και στα περισσότερα υπόλοιπα νησιά, αν και όπως έχει χιλιοειπωθεί δεν το απαιτούσαν οι δανειστές. Το μεταφορικό ισοδύναμο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συγκεκριμένη απώλεια.
  2. Κοντεύει 1,5 χρόνος από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Σαμοθράκη τον Σεπτέμβριο του 2017 και ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί ούτε το οδικό, ούτε το αποχετευτικό δίκτυο, ούτε οι άλλες καταστροφές που έγιναν.
  3. Η Σαμοθράκη είναι μια από τις περιοχές που ο ΕΝΦΙΑ έχει αυξηθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  4. Όσα έχουν ζητήσει οι τοπικές αρχές, με επικεφαλής τον δήμο Σαμοθράκης για τις ακτοπλοϊκές γραμμές, νέους προορισμούς (Λήμνο, Καβάλα, Λαύριο, Μυτιλήνη), αύξηση του χρόνου επιδότησης, προκειμένου να προσελκύσουν ενδεχομένως και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, δεν έχουν υλοποιηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  5. Οι λίγοι τελειόφοιτοι Λυκείου της Σαμοθράκης, τελικά… απορρίφθηκαν από την ευεργετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους υποψήφιους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που πάρθηκε για άλλες πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές, όπως η Μάνδρα Αττικής.
  6.  Βασικά αξιοθέατα του νησιού, το Κάστρο και το Μουσείο, είναι κλειστά για τους επισκέπτες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα προβλήματα που η σημερινή Κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπόρεσε να δώσει κάποια λύση ή δημιούργησε περίπτωση μειωμένου ΦΠΑ). Έδωσε φυσικά κάποια χρήματα γαι αποκατάσταση των ζημιών, που όμως είναι αυτονόητη κάθε Πολιτείας. Α, πέρασε ειδική τροπολογία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου και υπουργική απόφαση του Φώτη Κουβέλη, ώστε να υποχρεώσει την εταιρεία SAOS Ferries να κουβαλάει τα σκουπίδια μαζί με τους ανθρώπους και όχι να ταξιδεύουν τα απορριμματοφόρα χωριστά, όπως συμβαίνει με άλλα νησιά.
Ο κ.Τσίπρας θα φτάσει στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος και από εκεί με ελικόπτερο θα “πετάξει” για την Σαμοθράκη, μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό. Η συνοδεία του θα μεταβεί ακτοπλοϊκώς, είτε με σκάφος του λιμενικού από την Αλεξανδρούπολη, είτε με το ΣΑΟΝΗΣΟΣ που θα κάνει νωρίς το πρωί το πρώτο του δρομολόγιο, αντικαθιστώντας το ΣΑΟΣ ΙΙ, που υπέστη μηχανική βλάβη.
Υπάρχει, όπως είναι φυσικό, κινητοποίηση από την Αθήνα αλλά και σε τοπικό επίπεδο, με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί να είναι δρακόντεια. Αναμένεται να φτάσουν από την πρωτεύουσα πολλά άτομα που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού, κάτι που συμβαίνει άλλωστε σε κάθε μετακίνηση του, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα. Απόψε στις 9 είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα υπάρξει δρομολόγιο του σκάφους “Γαύδος”του Λιμενικού Σώματος που βρίσκεται από την Κυριακή στην περιοχή και εκτελεί δρομολόγια λόγω του προβλήματος με το ΣΑΟΣ ΙΙ, αλλά τελικά πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί. Ίσως αυτό θα γινόταν ώστε να μεταβούν στο νησί άτομα που είναι επιφορτισμένα με την προετοιμασία της παρουσίας του Πρωθυπουργού.
Σήμερα όλη ημέρα τα συνεργεία του δήμου Σαμοθράκης κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτές θα συνεχιστούν και το βράδυ αλλά και αύριο πρωί, προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι και να μην υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις του κ.Τσίπρα, αφού λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης, δεν ήταν εύκολη η μετακίνηση από Καμαριώτισσα προς Χώρα, όπως ανακοίνωσε και η αστυνομία.