Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Σαράντος Καργάκος

Πρόσωπο ιστορικού, δασκάλου, συζύγου, πατέρα, παππού… Ένας πραγματικός δάσκαλος του γένους
Γράφει η Αργυρή Νάκου-Γεωργιάδου
Φίλε, Σαράντο, νοιώθω τον πόνο της αγαπημένης σου συζύγου Γιάννας που για σένα υπήρξε η μούσα σου στην παραγωγική ζωή σου…  και που δεν ξεχνούσες ποτέ να της χρωστάς ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση της και να την ευχαριστείς δημοσίως. Για πρώτη φορά σε γνώρισα πριν από πολλά χρόνια μαζί με τον γιο μου Κυριάκο Γεωργιάδη σε μια ομιλία σου στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ήταν σου το είπα και προσωπικά «είσαι για μένα διδάσκαλος του γένους», έκτοτε γνωριστήκαμε και προσωπικά με όλη την οικογένειά μου και αφορμή υπήρξε ο γιος μου Κυριάκος ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε τον σύλλογο για την διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και σε καλέσαμε δύο-τρεις φορές για ομιλίες. Υπήρξες ένας από τους πιο εκλεκτούς καλεσμένους σε ομιλίες του συλλόγου μας που αφύπνιζες το ακροατήριο και έσπερνες την αγάπη σου για την πατρίδα Ελλάδα με τις γνώσεις σου και τα επιχειρήματά σου ως άριστος γνώστης της διαλεκτικής, ως άριστος επιστήμων.
Σαν ιστορικός υπήρξες αντικειμενικός, ρεαλιστής, ιστορείς τα γεγονότα σε όλα τα έργα σου όπως ακριβώς έγιναν και όχι όπως κάποιοι μεροληπτικοί ιστορικοί που παραποιούν τα γεγονότα, απομονώνουν, διαστρεβλώνουν, υπερτονίζουν κατά το δοκούν. Υπήρξες πράος και καταλυτικός στα επιχειρήματά σου. Πολέμησες με ειρηνικό τρόπο το «ξεχαρβάλωμα» της παιδείας που εντολοδόχοι των μεγάλων δυνάμεων, την μετατρέπουν σε εκπαίδευση, μαζανθρώπων. Μας έμαθες πολλά μέσα από τα άρθρα σου και τα συγγράματά σου.
Θυμάμαι σε μια συζήτηση που είχαμε για τα πάμπολλα αρνητικά που δημιουργήθηκαν με την καθιέρωση των δεσμών. Ηταν τότε που δίδασκες σε φροντιστήρια μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης και διείδες τον αγώνα, των αφελληνισμένων Ιθυνόντων με την πρώτη ακόμη μεταρρύθμιση τους επί τα χείρω όπως έλεγες, να καθιερώσουν γνωστή ύλη στις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, πράγμα που εσύ σαν φροντιστής δεν το έπραξες προς έπαινόν σου. Δίδασκες Ιστορία για να μάθουν ιστορία γενικά οι μαθητευόμενοί σου και δεν δίδασκες την γνωστή ύλη που ζητούσαν οι εξεταστές, όπως έκαναν όλοι οι φροντιστές, οπότε ένας μαθητής που είχε στο νου του να μάθει για τα συγκεκριμένα κεφάλαια ιστορίας της εξεταστέας ύλης σας έκανε την ερώτηση γιατί δεν δίδασκες αυτό που θα του χρειάζονταν στις πανελλήνιες. Και του έδωσες την καταλυτική απάντηση «γιατί εγώ νεαρέ μου διδάσκω ιστορία και όλοι οι παρακολουθούντες τα μαθήματά μου θέλουν να μάθουν ελληνική και παγκόσμια ιστορία» και ο νεαρός έφυγε απογοητευμένος και φοίτησε σε κάποιο άλλο φροντιστήριο που θα τον έκανε ικανό να μπει στο πανεπιστήμιο παπαγαλίζοντας ένα μέρος της ιστορίας, έτσι ήθελε το υπουργείο τότε εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων που μόνο παιδείας δεν ήταν, όπως κήρυττε μιλώντας και γράφοντας, μάλλον απαιδείας με τα μεθοδευμένα αναλυτικά προγράμματα προς αφελληνισμό και απορθοδοξοποίηση των Ελλήνων σύμφωνα με το δόγμα Κίσινγκερ το 1974 «χτυπήστε τον Έλληνα στη γλώσσα, πολιτισμό και ορθοδοξία» και οι εντός των τειχών Γραικύλοι υπήκουσαν κατά γράμμα τοις εκείνου ρήμασι πειθόμενοι.
Φίλε, Σαράντο, αγωνίστηκες στα χνάρια των παλαιότερων ηρώων γιατί αγάπησες πολύ την πατρίδα σου, την Ελλάδα και τώρα επέρασες σε τόπο αναπαύσεως στην αιωνιότητα, όπου ουκ έστιν πόνος, ου λύπη ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος. Αιωνία σου η μνήμη!