Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

Στραβό το κλίμα για την νέα εκκλησία στην Ουκρανία-Τους γύρισε την πλάτη και ο Πατρ. Ιεροσολύμων στα Θεοφάνεια

Στραβό το κλίμα για την νέα εκκλησία στην Ουκρανία-Τους γύρισε την πλάτη και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στα Θεοφάνεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Κι ενώ σε δυο εβδομάδες αναμένεται η ενθρόνιση του επικεφαλής της νέας εκκλησιαστικής δομής που γεννήθηκε στην Ουκρανία, προβληματισμός επικρατεί στις τοπικές εκκλησίες για την αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησιαστικής οντότητας.
Ουδεμία εκ των υπολοίπων Εκκλησιών έχει αναγνωρίσει την νέα ουκρανική Εκκλησία 15 μέρες μετά από την παράδοση του Τόμου σε Επιφάνιο και Ποροσένκο.
Στην Ουκρανία λαμβάνουν χώρα επιθέσεις σε εκκλησίες όπως την παραμονή των Θεοφανείων, ο Φιλάρετος ζητάει να μνημονεύεται πρώτος και η κατάσταση γενικά μοιάζει αρρωστημένη.
Και βέβαια βλέποντας όλα αυτά οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν ξέρουν τι να πράξουν και κερδίζουν χρόνο. Η μία περιμένει την άλλη… Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Γεωργιανού Πατριαρχείου σύμφωνα με την οποία “υπάρχουν άλλες εκκλησίες στα Δίπτυχα πριν από εμάς” όσον αφορά στην αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας.
Ο Έξαρχος της Κωνσταντινούπολης στο Κίεβο Αρχιεπίσκοπος Παμφύλου Δανιήλ προέβλεψε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι οι Τοπικές Εκκλησίες θα άρχιζαν να αναγνωρίζουν την νέα εκκλησία σύντομα και ότι όλη η διαδικασία θα χρειαζόταν μόνο μήνες, όχι χρόνια.
Τόνισε μάλιστα πως οι πρώτες πρόθυμες Εκκλησίες θα ήταν η Ρουμανία και η Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά όμως το μόνο βέβαιο είναι πως ήδη τρεις Εκκλησίες έχουν τοποθετηθεί αρνητικά και το Σάββατο στα Θεοφάνεια και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απέφυγε την τρικλοποδιά των πονηρών κύκλων Φαναρίου και Κιέβου και δεν συλλειτούργησε με εκπροσώπους της νέας ουκρανικής Εκκλησίας.
Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος γιόρτασε τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ με κανέναν εκπρόσωπο της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας.
Όπως είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ προ ημερών οι μακιαβελικοί κύκλοι Φαναρίου και Κιέβου ετοίμαζαν προβοκάτσια ανήμερα τα Φώτα στους Αγίους Τόπους.
Σύμφωνα με κύκλους από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Θεόφιλος βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και από Ισραήλ και ΗΠΑ για να αναγνωρίσει και να συλλειτουργήσει με εκπροσώπους της μη αναγνωρισμένης εκκλησιαστικής ομάδας.
Παρόλα αυτά προς τιμήν του ο Πατριάρχης Θεόφιλος δεν υποχώρησε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το κράτος του Ισραήλ και την εκκλησιαστική περιουσία.
Το βίντεο της Θείας Λειτουργίας που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Facebook, αποδεικνύει του λόγου το αληθές...

Στο μεταξύ το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων στέκεται σε νέες δηλώσεις του στην άρνηση των τριών εκκλησιών να δεχτούν τα σχέδια Βαρθολομαίου.
«Στις τοπικές εκκλησίες αυξάνεται η δυσαρέσκεια με το τι είχε κάνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και υπενθύμισε: «Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πήρε μια πολύ σαφή θέση και στο μήνυμά της υπήρξε μια πολύ σαφής μη αναγνώριση των πράξεων της Κωνσταντινούπολης για τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος. Μπορούμε επίσης, να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις των μεμονωμένων επισκόπων, για παράδειγμα, του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, Μπάτσκας Ειρηναίου»
Ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ ανέφερε ακόμη την επιστολή του Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη, ο οποίος κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μην λάβει αποφάσεις χωρίς την συναίνεση από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. «Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν έλαβε υπόψη του την επίπληξη του Αντιοχειανού συναδέλφου του», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Τέλος ο Ρώσος Ιεράρχης ανέφερε επίσης ότι ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, εκφράζοντας τη θέση της Πολωνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εξέφρασε μια κατηγορηματική απόρριψη για όσα έκανε η Κωνσταντινούπολη στην Ουκρανία.