Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Ο Πατριάρχης Σερβίας επικρίνει τον Βαρθολομαίο για την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία


«Εξαιτίας αυτού του νέου ανατολικού μοντέλου του παπισμού μπορεί να προκληθεί ένα νέο μεγάλο σχίσμα»
Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης, να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην πρόσφατα δημιουργηθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, έρχεται ως παραβίαση της παλαιάς αρχής της συνδιαλλαγής και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σχίσμα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο του Πεκ και Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Pechat την Κυριακή.
Νωρίτερα σήμερα, η Κωνσταντινούπολη παρέδωσε διάταγμα ανεξαρτησίας στον επικεφαλής της ενοποιημένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία δεν περιλαμβάνει την Ορθόδοξη Εκκλησία του Ουκρανικού Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP).
«Έχουμε ήδη ένα μεγάλο σχίσμα εξαιτίας του παπισμού ως απόκλιση από το πνεύμα της συμφιλίωσης — το σχίσμα ανάμεσα στη χριστιανική Ανατολή και τη Δύση, το οποίο διήρκεσε αιώνες. Εξαιτίας αυτού του νέου ανατολικού μοντέλου του παπισμού μπορεί να προκληθεί ένα νέο μεγάλο σχίσμα»ανέφερε ο Πατριάρχης Ειρηναίος, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο πατριάρχης της Σερβίας εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Κωνσταντινούπολη θα βρει τη δύναμη να μην ακολουθήσει το μονοπάτι που είχε πάρει, καταστρέφοντας την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Η μόνη πιθανή διέξοδος από αυτή τη βαθιά κρίση είναι η επιστροφή στην αρχή της συνδιαλλαγής και της αιώνιας κανονικής τάξης… στην υπεύθυνη πανορθόδοξη επίλυση των προβλημάτων αντί της υπερβολικής επιμονής στην υπεροχή και στα δικά μας ιδιαίτερα και αποκλειστικά προνόμια και εξουσίες… από την αντίληψη του «πρώτου χωρίς ίσους» στην αντίληψη του «πρώτου μεταξύ ίσων», διότι η πρώτη καταργεί την μέχρι τώρα απαραβίαστη ορθόδοξη αρχή της συνδιαλλαγής», ανέφερε ο πατριάρχης.
Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα συμβούλιο ενοποίησης, το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του συμβουλίου ενοποίησης και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει ανεξαρτησία στην Ουκρανική Εκκλησία, επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και πρόσθεσε ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.
Σύμφωνα με τον Τόμο, η δικαιοδοσία της ενοποιημένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα περιοριστεί αποκλειστικά στην Ουκρανία και η Εκκλησία δεν θα διαθέτει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και να εγκαθιδρύει ενορίες της στο εξωτερικό, καθιστώντας την αποτελεσματικά εξαρτημένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.