Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Τρεις Εκθέσεις

Έκθεση
1/2/2019
Ο δάσκαλος έγραψε το θέμα «Μακεδονία» στον πίνακα βορειοελλαδίτικου Δημοτικού Σχολείου και χωρίς να δώσει καμία άλλη εξήγηση παρά τις επίμονες ερωτήσεις και εξηγήσεις που ζητούσαν οι μαθητές του, παρέμεινε «σφίγγα» και δεν τους είπε απολύτως τίποτα, αφήνοντάς τους επί 30 λεπτά να αναπτύξουν ελεύθερα τη σκέψη τους. Τα παιδιά, ούτε 12 ετών. 11 και κάτι. Παρατίθενται τρία κείμενά τους διατηρώντας την ορθογραφία των συντακτών τους. Ουδέν άλλο σχόλιον. Για την αντιγραφή, Α.Κ.Σ.
1. (αγόρι, μέτριος μαθητής)
Η Μακεδονία μας, αυτή που η έλληνες άνθρωποι που στη πραγματικότητα δεν είναι έλληνες, δεν ενδιαφέρονται ούτε 1% για τη Μακεδονία τη ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα.
           Όχι αδέρφια δεν θα τους αφήσουμε να μας πάρουν την Μακεδονία μας. Πρέπει να πολεμήσουμε για αυτή και όχι να καθόμαστε να περιμένουμε να μας την πάρουν.
            Το θέμα είναι γιατί κάποιοι έλληνες που δεν θεωρούνται πια έλληνες γιατί αλλιώς δεν θα πουλούσαν την υπέροχη Μακεδονία μας.
            Αδέλφια μου πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, δεν γίνεται να τους αφήσουμε να κάνουν αυτό το πράγμα. Πρέπει να δώσουμε και το τίμιο αίμα μας για αυτήν γιατί άμα μας την πάρουν αδέλφια όλη μας η ζωή θα αλάξει προς το χειρότερο. Ευχαριστώ δε όσους παρατήσαν τις δουλειές τους και ήρθαν εδώ αλλά σκεφτήτε το κάνουμε για να μη χάσουμε την αγαπημένη μας Μακεδονία. Εγώ κι εσείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε στα χέρια μας την Μακεδονία.
            Αυτά έχω να πω εγώ τουλάχιστον. Θα κάνω ότι μπορώ και εσείς φυσικά για να μη μας την πάρουν.
2. (κορίτσι, μέτρια μαθήτρια)
Η Μακεδονία βρίσκεται βόρεια στην Ελλάδα. Εκεί έγειναν πολλές μάχες για να είναι τώρα ελεύθερη. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Πριν από πολλά χρόνια ο Μέγα Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Μακεδονία. Ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε για να σώσει την Μακεδονία και να ιδρύσει πόλεις. Μετά από πολλά χρόνια οι Τούρκοι ήρθαν για να κατακτήσουν την Ελλάδα.
Οι Βούλγαροι κατέκτησαν την Μακεδονία για πολλά χρόνια. Όμως οι Μακεδόνες κατέκτησαν και πάλι την Μακεδονία.
Στην Μακεδονία, βρήκαν το κεφάλι του Μέγα Αλέξανδρου το 2014 άμα δεν κάνω λάθος. Είχαν φέρει μία επιθεορίτρια για τις ανασκαφές. Όμως κάποιοι την έδιωξαν από την Μακεδονία και δεν ξαναήρθε.
Όμως οι Σκοπιανοί λένε ότι η Μακεδονία είναι Σκοπιανή. Έγειναν πολλά σιλαλητήρια όμως δεν έγεινε τίποτα. Τώρα η Μακεδονία είναι τα Σκόπια.
Νιώθω λήπη, θυμώ και αδικία γιατί η Μακεδονία είναι μία και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ και όχι Σκοπιανική.
3. (κορίτσι, καλή μαθήτρια)
Η Μακεδονία είναι ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Η Μακεδονία αποτελείτε από τρεις Περιφέρειες: την Ανατολική Μακεδονία, την δυτική Μακεδονία και την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης στην Μακεδονία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη.
Ο Παύλος Μελάς, ένας πολύ σημαντικός αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα, μαζί με άλλα παλικάρια πήγαν να πολεμήσουν στον πόλεμο για τη Μακεδονία. Μετά από την Μεγάλη Επανάσταση του 1821 η Μακεδονία δεν κατάφερε να απελευθερωθεί. Όσα χρόνια οι Βούλγαροι ήταν στην Μακεδονία έζφαζαν κόσμο, λεηλατούσαν σπίτια και χωράφια και έκεγαν ολόκληρα χωριά. Έτσι οι Μακεδόνες αλλά και άλλοι άνθρωποι από την Ελλάδα πήγαν να σώσουν την Μακεδονία και τα κατάφεραν.
Δυστηχώς όμως, κάποιοι Έλληνες θέλουν να διαγράψουν αυτόν τον πόλεμο από την Ιστορία δίνοντας το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο Προθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας υπόγραψε την συμφωνία των Πρεσπών (μία συμφωνία που δίνει στα Σκόπια τον Ορισμό της λέξης Μακεδονία). Οι περισσότεροι Έλληνες όμως δεν συμφωνούν με την συμφωνία και διαμαρτήρονται οργανόνοντας Συλλαλητίρια. Στα Συλλαλητίρια μαζεύεται κόσμος από όλη την Ελλάδα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο.
Κατά την γνώμη μου η συμφωνία αυτή δεν έπρεπε να είχε υπογραφεί γιατί η Μακεδονία είναι Ελληνική. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει ένα δημοψήφισμα για το θέμα και να αποφασήσει ο λαός και όχι οι βουλευτές τι πρέπει να γίνει.».