Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Ο Ποροσένκο παρευρέθη σε συλλείτουργο Ορθοδόξων της Κωνσταντινούπολης και Ουνιτών στο Νιου Τζέρσεϋ

σ.σ. Ο «Πατριάρχης του Γένους»! και «Μήτηρ Εκκλησία»! φροντίζει για την τάξη και την κανονικότητα στην Εκκλησία του Χριστού απανταχού γης! Έτσι, τα συλλείτουργα των Ουκρανών Ορθοδόξων στις ΗΠΑ -που υπάγονται στο οικουμενικό Πατριαρχείο- με τους Ουνίτες, τείνουν να γίνουν κοινή πρακτική!! Τώρα θα τα προμοτάρει και ο Ποροσένκο.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά την διάρκεια επίσκεψης εργασιών στις ΗΠΑ, συμμετείχε στο μνημόσυνο για τους «Ουράνιους 100 Ήρωες» [σ.σ. για τα θύματα της ‘εξέγερσης Μαϊντάν’ !] που έγινε χθες στον Ναό του Αγίου Ανδρέα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ -δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως- στο Νότιο Μπάουντ Μπρουκ του Νιου Τζέρσεϋ, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ουκρανίας.
Ο Ποροσένκο μετέδωσε επίσης την τελετή ζωντανά στη σελίδα του στο Facebook.
Ο ιστότοπος του Προέδρου αναφέρει ότι το μνημόσυνο τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αντώνιο, προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, και τον Αρχιεπίσκοπο Δανιήλ, αν και ο δεύτερος δεν φαίνεται στο βίντεο. Το άρθρο δεν αναφέρει ότι παρευρέθη και ο «επίσκοπος» Στάμφορντ Κονέκτικατ Paul P. Chomnycky της «Ουνιτικής Καθολικής Εκκλησίας» στην Αμερική.
[σ.σ. για τον Ουνίτη Paul P. Chomnycky μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ. Βάζω και μία πρόσφατη φωτογραφία του που βρήκα στην ιστοσελίδα της «εκκλησίας» του για να τον αναγνωρίσετε στο βίντεο]
Επιπλέον, όπως φαίνεται στο βίντεο από την ιστοσελίδα του Ποροσένκο, ο Ουνίτης «ιεράρχης» όχι μόνο παρευρέθη αλλά ανέλαβε καθήκοντα και συλλειτούργησε στο μνημόσυνο μαζί με τους Ορθόδοξους ιεράρχες.
[σ.σ. Δείτε στο βίντεο τον ουνίτη παπικό με τα γυαλιά και τους μαύρους σταυρούς. Είναι ο πρώτος στα δεξιά του μητροπολίτη Αντωνίου. Καθ’ όλη την διάρκεια του μνημοσύνου, ο ουνίτης στέκεται ισότιμα με τους Ορθοδόξους ιεράρχες και γύρω στο 5:00 του βίντεο αναλαμβάνει και καθήκοντα (ομιλεί στην αγγλική γλώσσα).]
Ο Ποροσένκο μίλησε μετά από το μνημόσυνο, σημειώνοντας ότι η μέρα του ξεκίνησε σε μία συζήτηση του ΟΗΕ όπου εκεί μίλησε εκ μέρους των Ουκρανών για την κατάσταση των «κατεχόμενων εδαφών» στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός του κράτους άδραξε επίσης την ευκαιρία του μνημοσύνου για να εκφράσει τις απόψεις του για την Ρωσία, λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι ενωμένη «παρά τις προσπάθειες του Πούτιν να μας χωρίσει, να υπονομεύσει την σταθερότητα εκ των έσω, και να σπείρει μίσος στις καρδιές των Ουκρανών… Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί είναι ισχυροί τώρα, γι ‘αυτό και ολόκληρος ο κόσμος μας στηρίζει.»
Ο ίδιος ο Πoροσένκο είναι γνωστό ότι κοινωνεί ελεύθερα είτε από σχισματικούς είτε από ουνίτες «ιεράρχες», ενώ οι Ουκρανοί Ορθόδοξοι ιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως συλλειτουργούν συχνά με ουνίτες «ιεράρχες». Λίγα μόνο παραδείγματα:
– κοινό μνημόσυνο Ορθοδόξων-Ουνιτών για τα θύματα του Γολοντομόρ το 2018,
– Ορθόδοξοι και Ουνίτες «ιεράρχες» ευλόγησαν μαζί τα θεμέλια ενός νέου μνημείου για το Γολοντομόρ στην Ουάσινγκτον το 2013,
– Ορθόδοξοι και Ουνίτες «ιεράρχες» συλλειτούργησαν σε μνημόσυνα στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Ετοουμπικόκ, Οντάριο του Καναδά, το 2014 και το 2016.
***
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ