Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

Στο Κίεβο τελέσθηκε η ενθρόνιση του επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» Επιφάνιου

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κίεβο η ενθρόνιση του επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, Επιφάνιου. Από την τελετή απουσίαζε ο Φιλάρετος λόγω προβλημάτων υγείας.
Η τελετή μεταδόθηκε από ουκρανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το «παρών» έδωσε η πολιτική ελίτ της χώρας, όπως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, καθώς και η υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές, Γιούλια Τιμοσένκο.
Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι κι άλλων θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες), Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ. Από την τελετή απουσίαζε ο Φιλάρετος λόγω προβλημάτων υγείας.
Νωρίτερα, ο Πέτρο Ποροσένκο είχε γράψει στο Facebook ότι ο Επιφάνιος «έχει την ιστορική αποστολή να γίνει ο πρώτος επικεφαλής» της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.
Τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος είχε υπογράψει και παραδώσει στον Επιφάνιο Δουμένκο τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Οι δύο τελετές πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι, παρουσία και πάλι του πρόεδρου της Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν είχε αναγνωρίσει μέχρι τη στιγμή εκείνη τη νέα Ουκρανική Εκκλησία, εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.
Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν αναγνωρίζει την απόφαση, δήλωσε ότι η υπογραφή του Τόμου ήταν παράνομη και πως θα φέρει «προβλήματα, διχασμό και αμαρτία». Πρόσθεσε ότι η κίνηση ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών φιλοδοξιών του Κιέβου, κάνοντας λόγο για μια τραγική ημέρα στην ιστορία της Ορθοδοξίας.
Εξάλλου, το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς τόσο της Ουκρανίας όσο και άλλων χωρών.