Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019

Συγχαρητήρια Μέρκελ σε Τσίπρα – Ζάεφ: «Είχα χάσει κάθε ελπίδα»

Βράβευση Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της το Σάββατο το πρωί  στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι είχε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και ότι θεωρεί επιτυχή την κατάληξη της υπόθεσης.
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο προσφυγικό επισημαίνοντας  ότι «είναι θετικό το ότι η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό», αλλά και στον ρόλο του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε χθες το βράδυ στη γερμανική πόλη προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, στην οποία από χτες συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 600 διεθνείς παράγοντες από όλα τα πεδία λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών, περίπου 35 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Άμυνας κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ επίσης εκπροσωπούνται στο υψηλότερο επίπεδο διεθνείς οργανισμοί, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα αναμένεται στις 16.00 ενώ στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.  
Βράβευση Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θα βραβευθούν από κοινού με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρόκειται για το βραβείο που απονέμει η Διάσκεψη από το 2009 για να τιμήσει «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Μεταξύ εκείνων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.
Η απονομή θα γίνει σε επίσημο δείπνο, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης, παρουσία των περίπου 500 προσκεκλημένων στη Διάσκεψη.