Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Σκηνές τρόμου σε Ναό της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας

Ο Μητροπολίτης Νικόδημος και το ποίμνιό του υπερασπίζονται τον Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου από τους εισβολείς
Σκηνές τρόμου σε Ναό της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας -εκατοντάδες ακτιβιστές έκαναν έφοδο την ώρα που οι πιστοί βρίσκονταν μέσα
Εκατοντάδες ριζοσπάστες προσπαθούν να αρπάξουν τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου ξηλώνοντας τις θύρες της εκκλησίας. Η αστυνομία παραμένει αδιάφορη.
Στις 10 Μαρτίου του 2019 εκατοντάδες ακτιβιστές επιτέθηκαν στον Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου που ανήκει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στις 2 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Μπαρανίβκα [Baranovka], πραγματοποιήθηκε η αποκαλούμενη συνάντηση (veche), η οποία συγκλήθηκε από τον εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου της Μπαρανίβκα Oleg Kovalsky -μέλος του ριζοσπαστικού κόμματος Oleg Liashko.
Στις 7 Μαρτίου κάλεσε τους πατριώτες να ασχοληθούν με τον Ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να αποφασίσουν ποια εκκλησία θα πρέπει να υπάρχει στην Μπαρανίβκα -Ρωσική ή Ουκρανική. Ακολούθως, στις 10 Μαρτίου, μετά την «συνάντηση» στις 2 το μεσημέρι, 400 περίπου ακτιβιστές κατευθύνθηκαν στον Ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και προσπάθησαν να τον παραβιάσουν. Εκείνη την στιγμή οι πιστοί της ενορίας, που παρέμειναν στην εκκλησία μετά τη Θεία Λειτουργία, προσεύχονταν. Ο εφημέριος ευλόγησε τις γυναίκες να παραμείνουν εντός του Ναού και οι άνδρες βγήκαν στην αυλή σε μία προσπάθεια να συζητήσουν με τους ακτιβιστές. Ωστόσο, δεν εισακούσθησαν.
Οι ριζοσπάστες ακτιβιστές στραμπούληξαν τα χέρια των πιστών, τους τράβηξαν από τα σκαλοπάτια του Ναού και έκοψαν τους σταυρούς των ιερέων. Όταν οι ριζοσπάστες κατάφεραν να ανοίξουν ένα μέρος κοντά στην είσοδο, ξήλωσαν τους μεντεσέδες της πόρτας της εκκλησίας με έναν τροχό. Η αστυνομία έπαιζε τον ρόλο του παρατηρητή.  
Μετά την αφαίρεση της πόρτας οι ακτιβιστές άρχισαν να τραβούν έναν έναν τους πιστούς έξω από την εκκλησία. Ωστόσο στις 22.00 υπήρχαν περίπου 100 πιστοί που υπερασπίζονταν τον Ναό.
Κάποιοι από τους εισβολείς διασκορπίστηκαν αλλά υπάρχουν περίπου 200 από αυτούς οι οποίοι παραμένουν στο προαύλιο του Ναού.
Ο επίσκοπος της Επαρχίας Ζιτόμιρ [Zhitomir], Μητροπολίτης Νικόδημος, έφθασε στην εκκλησία. Κατάφερε να περάσει από την ζώνη των ριζοσπαστών και να εισέλθει στον Ναό. Αυτήν την στιγμή ο Επίσκοπος είναι με το ποίμνιό του. Έχουν καταφθάσει επίσης και οι ιερείς της επαρχίας.  
Οι πιστοί κατόρθωσαν να απομακρύνουν τους εισβολείς και να συγκολλήσουν τις θύρες του Ναού που ξήλωσαν οι βάνδαλοι.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι αρχές, με επικεφαλής τον ριζοσπάστη εκπρόσωπο Oleg Kovalsky, διοργάνωσαν μια συνάντηση της περιφερειακής κοινότητας κατά την οποία αποφάσισαν να μεταφέρουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νικόδημο η συνάντηση αυτή συντονίστηκε από ελληνόρυθμο Ουνίτη. Όπως δηλώνει ο Αρχιερεύς Roman Klim, εφημέριος της κοινότητας, μεταξύ εκείνων που συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο δεν υπήρχε ούτε ένας ενορίτης της εκκλησίας  -ξένοι ψήφισαν για την μεταβίβαση της κοινότητας της Εκκλησίας στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».    
Την ίδια ώρα η θρησκευτική κοινότητα πραγματοποίησε την δική της συνάντηση, στην οποία περισσότεροι από 600 άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της υπαγωγής τους στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριου.
***
Μετάφραση Φαίη / tasthyras.wordpress.com