Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στα περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί

Η Αθήνα διαμηνύει πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας συνιστά προσβολή όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα.
Στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος από την Καλαμάτα.
Ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε πως η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες, είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας και πως έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε τέμενος η Αγιά Σοφιά αλλάζοντας μάλιστα το όνομά της της Αγιάς Σοφιάς.
«Δεν είναι απίθανο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομα της σε "τέμενος Ayasofya"» δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Daily Sabah.