Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Οι σχισματοποιοί στο Φανάρι θεωρούν τις Τοπικές Εκκλησίες αχάριστες!!

Κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, ο ιεράρχης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος στις 15 Δεκεμβρίου προήδρευσε στην αποκαλούμενη «ενωτική σύνοδο» που δημιούργησε μια νέα σχισματική Ουκρανική εκκλησία στο Κίεβο, άδραξε την ευκαιρία να εκφράσει την λύπη του για την υποτιθέμενη αχαριστία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που απέρριψαν την σχισματική εκκλησία.  
Σύμφωνα με το Ορθόδοξο Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια Ορθοδοξία, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ επέκρινε τόσο τον τρόπο που αντέδρασε το Πατριαρχείο Μόσχας στις ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όσο και τις άλλες αυτοκέφαλες Τοπικές Εκκλησίες «οι οποίες λησμονούν τα όσα επωφελήθηκαν από την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως».
Οι περισσότερες από τις νεότερες Τοπικές Εκκλησίες έλαβαν τις αυτοκεφαλίες τους από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δεδομένου ότι εβρίσκονταν εντός της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου, σε αντίθεση με την Ουκρανία, η οποία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως κανονικό τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.  
Μέχρι σήμερα καμία Τοπική Εκκλησία δεν έχει εκπληρώσει το αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει την Ουκρανική σχισματική εκκλησία, και αρκετές απέρριψαν κατηγορηματικά τη νέα οργάνωση.  
Ο Τζαντ Γκάνεμ στο άρθρο του «The Heartbreak of the Feast», σημειώνει ότι παραδοσιακά την ημέρα αυτή ο Ελληνικός Καθεδρικός Ναός φιλοξενούσε όλους τους Ορθόδοξους επισκόπους στη Γαλλία για να λειτουργήσουν μαζί. Φέτος ωστόσο ο Εμμανουήλ λειτούργησε μόνο μαζί με τους δύο βοηθούς επισκόπους του.
Η άποψη του Μητροπολίτη Εμμανουήλ απηχεί την άποψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος τον Ιανουάριο δήλωσε:  «Εύχομαι και οι Αδελφές Εκκλησίες, οι οποίες αδίκως αντιδρούν σε όσα αποφασίζει και πραγματοποιεί η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και αυτές να σκεφθούν λογικότερα και δικαιότερα και με περισσότερο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα τους Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».
Στην επιστολή του προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνεται τον σεβασμό στην «Μήτηρ Εκκλησία»: ως αφομοίωση της εκκλησιολογίας που προτείνει η Κωνσταντινούπολη.
«Συνεπῶς ἀπόκειται εἰς πάντας ὑμᾶς ἡ εὐθύνη τῆς ἀφομιώσεως τῶν προεκτεθεισῶν ἀληθειῶν, οὐχί βεβαίως πρός κύρωσιν αὐτῶν, ἅτε ὅλως γνησίως κεκυρωμένων ὑπό τῆς ἐκκλησιαστικῆς πράξεως οὐσῶν, ἀλλά πρός ἐπανατοποθέτησιν ἐπί τό ὀρθόν καί τό καθηγιασμένον ὑπό τῆς πολυτίμου καί γνησίας πείρας τῶν Πατέρων τῶν μόνον εἰς Θεόν ἐλπισάντων,..»
***
Μετάφραση Φαίη