Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Ιεροσυλία! Στο σφυρί ο όρκος του Κολοκοτρώνη και της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Για τη σωτηρία της πατρίδας

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ [εικόνες]
Στο «σφυρί» βγαίνει ο όρκος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για τη σωτηρία της πατρίδας, σε δημοπρασία που θα γίνει στις 14 Μαρτίου.
Πρόκειται για το έγγραφο, με τις υπογραφές του Κολοκοτρώνη και των μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας, που αποτυπώνει τον όρκο τους, στις 16 Οκτωβρίου 1822, να ενεργήσουν από κοινού για τη σωτηρία της πατρίδας και να αφήσουν κατά μέρος τα προσωπικά συμφέροντά τους.

Το έγγραφο του όρκου του Κολοκοτρώνη και μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας
Το έγγραφο του όρκου του Κολοκοτρώνη και μελών της Πελοποννησιακής Γερουσίας
Είναι ανάμεσα στα περίπου 530 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά που περιλαμβάνονται στην επόμενη δημοπρασία του οίκου Βέργος.
Μεταξύ άλλων, στο «σφυρί» βγαίνουν:
- Μία χειρόγραφη καταγραφή της συμμετοχής των Ιωαννιτών στην εκστρατεία του Morosini με μοίρα οκτώ πλοίων υπό τον J. J. von Herberstein (1686-1687).
- Λεύκωμα με 26 πρωτότυπες φωτογραφίες του σημαντικότερου φωτογράφου των Α' Ολυμπιακών Αγώνων, Albert Meyer, ένα από τα 9 σωζόμενα λευκώματα που προσέφερε ως δώρο σε προσωπικότητες.
Ενα από τα λευκώματα του Albert Meyer
Ένα από τα λευκώματα του Albert Meyer
- Τόμος με 29 (από τις 67) χαλκογραφίες από το Civitatum aliquot insigniorum et locorum magis munitorum exacta delineatio του D. Bertelli (Βενετία 1574), στις οποίες έχει προστεθεί μία εξαιρετικά σπάνια απεικόνιση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Σπάνια απεικόνιση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
Σπάνια απεικόνιση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
- Ένα αντίτυπο του «Aya Sofia, Constantinople» (Λονδίνο 1852), με 25 λιθογραφίες χαραγμένες σε σχέδια του αρχιτέκτονα G. Fossati, που οργάνωσε τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου των ετών 1847-1849.
Αντίτυπο του «Aya Sofia, Constantinople»
Αντίτυπο του «Aya Sofia, Constantinople»
- Ο μεγάλος χάρτης της Ευρώπης που σχεδίασε ο Άνθιμος Γαζής (Βιέννη 1801), του οποίου δεν είναι γνωστό παρά μόνον ένα άλλο αντίτυπο.
Ο μεγάλος χάρτης της Ευρώπης του Ανθιμου Γαζή
Ο μεγάλος χάρτης της Ευρώπης του Άνθιμου Γαζή
Φωτογραφίες: Οίκος Βέργος