Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Μετά την "αλλαγή φύλου" τώρα ζητούν και "διαγραφή φύλου"

E35E61E432EB46199C5113E4C59B3C49.jpg
Εξετάστηκε το πρώτο αίτημα για διαγραφή φύλου
Στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου εξετάστηκε το πρωί της Τετάρτης το πρώτο αίτημα για τη διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός ατόμου, καθώς και η προσθήκη ενός γυναικείου ονόματος δίπλα στο ανδρικό.
Το άτομο που κατέθεσε το συγκεκριμένο αίτημα ζητά να αναγνωριστεί ως «non binary», δηλαδή που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ), ενώ για τις κοινωνικές του επαφές χρησιμοποιεί διπλό όνομα, Jason – Αντιγόνη.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του ατόμου, Βασίλης Σωτηρόπουλος μιλώντας στο in.gr, το δικαίωμα για διαγραφή του φύλου από τη ληξιαρχική πράξη είναι σύσταση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία αφορά και στα intersex άτομα, κάτι που δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δυνατότητα αλλαγής φύλου.  
Ο κ. Σωτηρόπουλος και το άτομο που εκπροσωπεί κατέθεσαν στο δικαστήριο αποφάσεις από δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξέτασαν ανάλογα αιτήματα, δίνοντας θετική απόφαση για τα άτομα που επιθυμούσαν τη διαγραφή του φύλου τους.
«Σε ένα περιφερειακό δικαστήριο στο Όρεγκον των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2016 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η μη δυική ταυτότητα φύλου σε άτομο που ήδη είχε τροποποιήσει μια φορά τα έγγραφά του από άρρεν σε θήλυ» ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος και συμπλήρωσε πως «τον ίδιο Σεπτέμβριο ένα περιφερειακό δικαστήριο στην Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια αναγνώρισε την μη δυική ταυτότητα για μια intersex κυρία, ακολουθώντας την νομολογία του Όρεγκον».
Ο συνήγορος του Jason – Αντιγόνη υπογράμμισε παράλληλα πως πριν λίγες μέρες η Καλιφόρνια κατοχύρωσε και νομοθετικά το δικαίωμα των «non binary» ατόμων να αποτυπώνεται η ταυτότητα φύλου τους στα επίσημα έγγραφά τους.
Ο Jason - Αντιγόνη μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε μόνο ο μάρτυρας Γρηγόρης Βαλλιανάτος, σημείωσε πως αναμένει τη θετική απόφαση του δικαστηρίου, τονίζοντας πως θα του αλλάξει τη ζωή.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Κλόκας Νίκος