Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Επαφές «εν κρυπτώ» για επίσκεψη Βαρθολομαίου - Τσίπρα στο Άγιον Όρος

qe5tyweqryt.jpg
Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την οργάνωση της κοινής μετάβασης στις 27 Σεπτεμβρίου
Από τον Αντώνη Τριανταφύλλου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και επαφές σε πολιτικό, διπλωματικό και εκκλησιαστικό επίπεδο για την οργάνωση κοινής επίσκεψης Αλέξη Τσίπρα και Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος, Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι η πιθανότερη ημερομηνία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Άθω είναι η 27η Σεπτεμβρίου. Την αφορμή για την οργάνωση του ταξιδιού δίνουν τα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της πολιτικής διοίκησης του Αγίου Όρους στις Καρυές, έργο που άρχισε να υλοποιείται πριν από μερικά χρόνια. Για τον Αλέξη Τσίπρα το επικοινωνιακό και πολιτικό όφελος από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Άγιον Όρος είναι προφανές και γι' αυτό είναι εντατικές οι προσπάθειες να οριστικοποιηθεί και η παρουσία του κ. Βαρθολομαίου.
Ο Πατριάρχης φέρεται ότι είχε βολιδοσκοπηθεί πριν από λίγους μήνες από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών για το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Άγιον Όρος για τα εγκαίνια. Εξάλλου, ο κ. Βαρθολομαίος από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Ορεστιάδα, προσκεκλημένος των τοπικών Αρχών, ενώ την επόμενη ημέρα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. Στην Κωνσταντινούπολη το κλίμα δεν είναι αρνητικό για μια πιθανή επίσκεψη Βαρθολομαίου στον Άθω, ωστόσο στο Φανάρι αναμένουν τη σχετική πρόσκληση από την Ιερά Κοινότητα, καθώς και ενημέρωση για το αν η κατασκευή του νέου κτιρίου της πολιτικής διοίκησης είναι ολοκληρωμένη, προκειμένου να εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό και τον Πατριάρχη.
Η Ιερά Κοινότητα
Καταλυτικός είναι ο ρόλος της «Βουλής» του Αγίου Όρους, της Ιεράς Κοινότητας, αφού είναι η μόνη αρμόδια Αρχή που μπορεί να απευθύνει την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επαφές Αγιορειτών με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, που κορυφώθηκαν την Τετάρτη, όταν τα μέλη της Επιτροπής Αγίου Όρους - Πολιτείας επισκέφθηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, που τους ενημέρωσε για την επίσκεψη Τσίπρα στο Όρος το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου.
Το ζήτημα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας, στην οποία οι αντιπρόσωποι των 20 αθωνικών μονών αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τα επικείμενα εγκαίνια. Βέβαια, η απόφαση θα ληφθεί στην τακτική συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας. Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα το Άγιον Όρος ήταν ο Κ. Καραμανλής το 2006, ενώ το 2011 ταξίδεψε εκεί ο Γ. Παπανδρέου, όταν παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την ανάρρηση του κ. Βαρθολομαίου στον επισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ο Αν. Σαμαράς το επισκέφθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ταξίδεψε στον Άθω με την ιδιότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.