Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ο γέρων Γαβριήλ για τους παπικούς

maxresdefault.jpg
- Γέροντα για τους παπικούς τι ισχύει στην πραγματικότητα;
- Οι παπικοί είναι εχθροί του Θεού και της Παναγίας. Στο θαύμα με τον αγιορείτη Ζωγραφίτη μοναχό που ζούσε σε ένα κελί στην εποχή που ήρθαν εδώ οι Λατίνοι να πείσουν τους πατέρες να κάνουν την ένωση επί Μιχαήλ Η´ και Βέκκου Πατριάρχου, η ίδια η Παναγία λέει τι είναι στην πραγματικότητα οι παπικοί. Τότε τον Άγιο Πρώτο τον απαγχονίσανε, τον άγιο Κοσμά, τους άλλους Καρεώτες μοναχούς τους καρατομήσανε. Τους Ιβηρίτες τους πνίξανε.  
Εκείνη την εποχή έξω από το Βουλγαρικό το μοναστήρι σε ένα κελί ήταν ένα γεροντάκι. Και ένα βράδυ που έλεγε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας τους Χαιρετισμούς και έφτασε και είπε “Χαίρε, νύμφη ανύμφευτε”, του μίλησε και η Παναγία μας και του λέει: “Χαίρε κι εσύ γέρων του Θεού”. Το γεροντάκι φοβήθηκε και του λέει η Παναγία: “Μη φοβάσαι. Τρέξε στο μοναστήρι και πες στους πατέρες πως οι εχθροί μου και οι εχθροί του Υιού μου έρχονται. Κι όσοι θέλουν ας φύγουν στα δάση να γλυτώσουν. Όσοι θέλουν ας μείνουν να αγωνιστούν”. Τότε το γεροντάκι έτρεξε στο μοναστήρι και είπε στους πατέρες αυτά που του είπε η Παναγία. Μερικοί πατέρες φύγαν στα δάση. Εικοσιέξι πατέρες με τον ηγούμενο κλείστηκαν στον πύργο, και η Παναγία πήγε εκεί μόνη της να τους εμψυχώσει.
Πήγαν οι Λατίνοι και τους είπαν να αναγνωρίσουν για κεφαλή της Εκκλησίας τον Πάπα. Αρνήθηκαν και είπαν εμείς μόνο τον Ιησού Χριστό αναγνωρίζουμε για κεφαλή της Εκκλησίας. Τους κάψαν. Τα ονόματά τους είναι στα βουλγαρικά ωρολόγια καταγραμμένα.
Αναφέρεται ακόμη ότι ένας ασκητής είδε έξω από το κελί του ένα βράδυ την Παναγία μας με δυο ιεροπρεπείς άνδρες. Έτρεξε έβαλε μετάνοια και λέει: “Παναγία να ᾽ρθεις να ευλογήσεις το κελί μου”. Και η Παναγία του λέει: Δεν έρχομαι γιατί έχεις μέσα τον εχθρό μου”. Ο γέροντας στεναχωρήθηκε. Δεν είχε κανένα μέσα. Μπροστά από καιρό είχε δανειστεί ένα βιβλίο από ένα άλλο ασκητή. Και διαβάζοντας στο τέλος είχε δύο λόγους του Νεστορίου κατά της Παναγίας μας, που την αποκαλούσε Χριστοτόκο και ανθρωποτόκο και όχι Θεοτόκο. Αυτό ήταν η αιτία που η Παναγία μας είπε δεν έρχομαι, γιατί έχεις μέσα τον εχθρό μου.
Όποιος έχει φιλίες με τους εχθρούς του Θεού και της Παναγίας γίνεται αυτόματα και αυτός εχθρός του Θεού και της Παναγίας και θα χαθεί μαζί τους. Ο ιερός Χρυσόστομος λέει: «ο τοις εχθροίς του βασιλέως συμφιλιάζων, ου δύναται του βασιλέως φίλος είναι, αλλ᾽ ουδέ ζωής αξιούται, αλλά συν τοις εχθροίς απολείται».