Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Απογοήτευση στη Μητρόπολη Δημητριάδος για μη εκλογή του π. Δαμασκηνού

screenshot-e-thessalia.gr-2017-10-07-19-35-31.png

Απογοήτευση επικρατεί στη Μητρόπολη Δημητριάδος μετά τη μη εκλογή του πρωτοσύγκελου π. Δαμασκηνού Κιαμέτη στη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, όπου τελικά νέος μητροπολίτης εκλέχτηκε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος.
Το Σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε τον αρχιμανδρίτη Στέφανο με 42 ψήφους, έναντι 34 ψήφων που έλαβε ο π. Δαμασκηνός.
Αμέσως μετά ο εψηφισμένος μητροπολίτης έδωσε ενώπιον των μελών της Ιεραρχίας το λεγόμενο Μικρό Μήνυμα, όπου ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους ιεράρχες για την τιμία ψήφο που τον εξέλεξε μητροπολίτη στην ευλογημένη αυτή επαρχία.
Στη συνέχεια ο π. Στέφανος έλαβε τα συγχαρητήρια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και τις ευχές των μητροπολιτών, ενώ μετέβη στο Καθολικό της Μονής Πετράκη όπου ανέγνωσε το Μεγάλο Μήνυμα.
Η «Θ» ζήτησε από τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου να σχολιάσει την όλη εξέλιξη, αλλά δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση.
Σύμφωνα με τοπικούς εκκλησιαστικούς κύκλους η απογοήτευση στη Μητρόπολη Δημητριάδος είναι μεγάλη, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για την επικράτηση του π. Δαμασκηνού Κιαμέτη ο οποίος βρίσκεται στον Βόλο κοντά στα 20 χρόνια, έχοντας τη θέση του προϊσταμένου στον Ι.Ν. Ανάληψης Χριστού και του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης. Μάλιστα επισήμαναν πως και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε ταχθεί υπέρ του.
Ωστόσο όλο αυτό το κλίμα δεν επιβεβαιώθηκε από την ψηφοφορία και η υποψηφιότητα του π. Στέφανου Τόλιου που έχει καταγωγή από την Καβάλα και είχε ήδη τη γεύση της αποτυχίας ως υποψήφιος σε εκλογή για τη Μητρόπολη Καλαμαριάς, επομένως διέθετε και τη σχετική εμπειρία για την αποφυγή λαθών, επικράτησε.
Τοπικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι επισήμαναν πως η μη εκλογή του π. Δαμασκηνού συνιστά και μια έμμεση ήττα για τον ίδιο τον Μητροπολίτη Δημητριάδος ο οποίος θα εξέλεγε για πρώτη φορά Μητροπολίτη έναν δικό του άνθρωπο που τον έχει εμπιστευτεί στην τόσο σημαντική θέση του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Δημητριάδος. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης ενεργοποιήθηκε τόσο σθεναρά σε μια εκλογή ιεράρχη μετά τη δική του υποψηφιότητα για την αρχιεπισκοπή πριν δηλαδή εννιά χρόνια.
Άλλωστε μπορεί ο π. Δαμασκηνός να έλαβε 34 ψήφους που για πρώτη φορά ως υποψήφιος είναι καλή επίδοση και δεδομένου του νεαρού της ηλικίας του ενδεχομένως να παρουσιαστούν και άλλες ευκαιρίες, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και αρκετοί επισημαίνουν πως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις μεγαλύτερους στόχους θα πρέπει να αλλάξει το κλίμα υπέρ του σε ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της Ιεραρχίας.
Παράλληλα κάποιοι αναφέρθηκαν και σε προχθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για την υπόθεση στις Νηες, το δεύτερο σε λίγες εβδομάδες, που ίσως να επηρέασε τους ιεράρχες.
Πάντως φάνηκε για ακόμη μια φορά πως το σώμα της Ιεραρχίας μπορεί να βγάλει οποιοδήποτε αποτέλεσμα ανατρέποντας κάθε προγνωστικό, καθώς μέχρι και το παραπέντε στήνονται συμμαχίες. Επίσης φαίνεται πως η δημόσια παρέμβαση του αρχιεπισκόπου υπέρ του π. Δαμασκηνού δεν ήταν αρκετή για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Μάλιστα εκφράζονται και ερωτηματικά σε ποιο βαθμό τελικά υπήρξε η έμπρακτη στήριξη του αρχιεπισκόπου για τον π. Δαμασκηνό.
Εν κατακλείδι θα ήταν η πρώτη φορά μετά από περίπου δέκα χρόνια που θα εκλεγόταν μητροπολίτης ένας αρχιμανδρίτης από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.
Ο τελευταίος ήταν ο νυν μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.
Μητροπολίτης Σταγών
Για την Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων εξελέγη μητροπολίτης ο Θεόκλητος Λαμπρινάκης, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, ο οποίος εξασφάλισε 54 ψήφους και είχε την προτίμηση και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.