Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης η διχασμένη Ιεραρχία

eklog_ew_ierarxia.jpg

Οι καβγάδες, οι εκκρεμότητες και τα εκτός ατζέντας καυτά ζητήματα στην επικείμενη συνεδρίαση – Τι γίνεται με τις εκλογές
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Θύμα της κυβερνητικής μεθόδου του “διαίρει και βασίλευε” έχει πέσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν φτάνει η ανοίκεια επίθεση κατά κάθε τι χριστιανικού από την άθεη κυβέρνηση των αριστερομπερδεμένων, σε δεύτερο επίπεδο η μακιαβελική τακτική των εξουσιαστών προκειμένου να διατηρούν σε σύγκρουση μεταξύ τους αρκετούς Ιεράρχες έχει επιτύχει πλήρως!
Το μοναδικό περιστατικό που ένωσε ολόκληρη την Ιεραρχία ήταν η ανόητη και εκτός συριζικής γραμμής επίθεση Βούτση προ μηνών. Τότε η αντίδραση ήταν καθολική και οι Αρχιερείς συσπειρώθηκαν ενάντια στους προσβλητικούς και παντελώς άστοχους χαρακτηρισμούς του προέδρου της Βουλής.
Πλην αυτού όμως, η ενότητα έχει πάει περίπατο…..
Τα ανοιχτά μέτωπα αρκετά:
1. Καταρχάς καταγράφεται στο παρασκήνιο πολύ βαρύ κλίμα εξαιτίας των εκπεφρασμένων προτιμήσεων του Αρχιεπισκόπου για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις υπήρχαν οι λεγόμενοι “αρχιεπισκοπικοί” υποψήφιοι και εκλέγονταν πάντα με….τα τσαρούχια, αλλά τέτοια παράτυπη παρέμβαση στην εκλογική διαδιακασία ουδέποτε είχαμε τα τελευταία χρόνια .
Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά ο ίδιος ο κ.Ιερώνυμος, ήταν εκείνος που στο παρελθόν είχε στηλιτεύσει τον τρόπο που πραγματοποιούνταν οι εκλογές Ιεραρχών. Υπενθυμίζεται πως ως Μητροπολίτης Θηβών είχε παρέμβει δυναμικά στο θέμα λέγοντας: «Σήμερα δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο εκλογής των Αρχιερέων. Είναι διαβλητός και αναξιόπιστος. Είναι αναγκαίο να γίνει κάτι το ταχύτερο δυνατό προς το καλύτερο. Και εδώ δυστυχώς νικάει ο φόβος και πνίγεται η ελευθερία. Πού; Στην κρισιμότερη δομή της Εκκλησίας, δηλαδή στη σύναξη όλου του σώματος της Ιεραρχίας…. Αλλά και η κεντρική διοίκηση έχει και αυτή τρόπο εξασφαλισμένο, ώστε να πνιγεί η ελευθερία και να επιβληθεί ο φόβος. Έτσι γίνονται κατ’ ιδίαν συναντήσεις, συζητήσεις, συναλλαγές. Έπειτα οι εκλέκτορες Αρχιερείς δεν ψηφίζουν με σταυρό, αλλά γράφοντας στο δελτίο τα στοιχεία του υποψηφίου με το χέρι τους. Έτσι ο γραφικός χαρακτήρας είναι αψευδής μάρτυρας στα χέρια της γραμματείας…Όλα αυτά δεν ταιριάζουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά σε μια «Εκκλησία» που έχει καταστεί ιδεολογία.»
Η δυσφορία για τις εκπεφρασμένς προτιμήσεις του Αρχιεπισκόπου αποτυπώθηκε και σε επιστολή του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέα προς τον κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεραρχίας.
2. Πληθαίνουν τους τελευταίους μήνες οι κόντρες μεταξύ Μητροπολιτών. Τελευταίο παράδειγμα οι βολές που εξαπέλυσε ο Καλαβρύτων Αμβροσιος κατα των Μητροπολιτών Ύδρας και Φθιώτιδος.
Αλλά και το καλοκαίρι ποιος μπορεί να ξεχάσει την σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των Μητροπολιτών Πειραιως και Αργολίδος ….
3. Διχασμός επικρατεί και όσον αφορά στα νέα Θρησκευτικά. Την στιγμή που ο συμμετέχων στην αρμόδια επιτροπή Μητροπολίτης Ύδρας ισχυρίζεται πως “η Εκκλησία συναποφασίζει για τα Θρησκευτικά”- παρόλη την μεγαλοπρεπή διάψευση του υπουργείου Παιδείας - και ενώ απολαμβάνει τις κολακείες του υπουργού κ. Γαβρόγλου όπως οι πρόσφατες στον αγιασμό των σχολείων, σε άλλες Μητροπόλεις επικρατεί έντονη αναστάτωση με πληθώρα γονέων να ζητούν απαλλαγή, ενώ δεν έχουν λείψει και πρωτοβουλίες συγκεκριμένων Μητροπολιτών όπως ο Σιδηροκάστρου Μακάριος που διανέμει στο ποίμνιό του έντυπα επιστροφής του “φακέλου του μαθητή”.
Είναι, λοιπόν, δυνατόν το μέγα ζήτημα αυτό με την οργίλη αντίδραση γονέων και Μητροπόλεων να περάσει στα ψιλά της συνεδρίασης της Ιεραρχίας; Το ίδιο και το νομοθέτημα για την αλλαγή φύλου το οποίο επίσης αποτελεί μέγιστη πρόκληση από πλευράς κυβέρνησης.
4. Ίσως ένα ακόμη δεδομένο που έχει συσπειρώσει τους Αρχιερείς είναι η αγωνία τους για τις συνεχιζόμενες διακοπές μνημονεύσεων. Σχεδόν η μισή Ιεραρχία σε διάφορα κηρύγματά της εμμέσως ή αμέσως έχει λάβει θέση περί του ζητήματος ζητώντας από τους κληρικούς υπακοή στον Επίσκοπο... Είναι δυνατόν η Ιεραρχία να μην τοποθετηθεί επί του θέματος;
5. Αντί όλων αυτών των φλεγόντων θεμάτων η Ιεραρχία βγάζει από τα συρτάρια το θέμα του διαλόγου με τους ρωμαιοκαθολικούς που δεν… πρόλαβε να συζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση. Σοβαρότατο το ζήτημα πλην όμως άστοχη η επιλογή του χρόνου συζήτησής του.
Με όλα αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση του εκκλησιαστικού οργάνου της Ιεραρχίας η οποία ξεκινάει την προσεχή Τρίτη αναμένεται τεταμένη. Θέλουμε να ελπίζουμε και αποτελεσματική αν και κρατάμε μικρό καλάθι…..