Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Ξέσπασε σάλος: Η «εκκλησία» της Σουηδίας σταματά να βάζει γένος στη λέξη «Θεός»

Ξέσπασε σάλος: Η «εκκλησία» της Σουηδίας σταματά να βάζει γένος στη λέξη «Θεός» – «Ο Θεός δεν είναι άνθρωπος» λένε
Τέλος σε οτιδήποτε παραπέμπει σε γένος και αφορά στο Θεό αποφάσισε να βάλει η εκκλησία της Σουηδίας, απαγορεύοντας προσδιορισμούς όπως “αυτός” ή “Κύριος”. Αντ’ αυτού, οι κληρικοί καλούνται να χρησιμοποιούν “γλωσσική ουδετερότητα” όταν αναφέρονται στην υπέρτατη θεότητα.
Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων της Ευαγγελικής «Εκκλησίας» των Λουθηρανών, ενόψει της ανανέωσης του εγχειριδίου που περιγράφει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των κληρικών από άποψη γλώσσας, λειτουργίας, ύμνων και άλλων πλευρών της θρησκευτικής ζωής.
Ο γλωσσικός προσδιορισμός αποφασίστηκε σε συνάντηση 251 μελών, που μετέχουν στο όργανο λήψης αποφάσεως της «εκκλησίας», που συνεδρίασε για διάστημα οκτώ ημερών.
Με έδρα την Ουψάλα, η συγκεκριμένη «εκκλησία» έχει 6,1 βαπτισμένα μέλη, σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Επικεφαλής είναι η γυναίκα αρχιεπίσκοπος Antje Jackelen.
Σε δηλώσεις της προς το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων, η αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι “θεολογικά, γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι πέρα από τους προσδιορισμούς του φύλου. Ο Θεός δεν είναι άνθρωπος”.
Ωστόσο, η απόφαση έχει προκαλέσει κριτική στη χώρα, με καθηγητές θεολογίας να υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, η «Εκκλησία» της Σουηδίας δεν σέβεται την θεολογική κληρονομιά και υπονομεύει το Τριαδικό Δόγμα.