Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Η Μητρόπολη Γλυφάδας ζητά την απόσυρση βιβλίων με θέμα την απεξάρτηση αλκοολικών

Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΙΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ
Αγίου Όρους 34 & Καστοριάς 40
Τ.Κ. 10447
Αθήνα
Εν Βούλᾳ τῃ 23ῃ Νοεμβρίου 2017

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Χαίρετε εν Κυρίῳ πάντοτε! Με έκπληξη ελάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ενημέρωση περί νεο-εκδοθέντος βιβλίου σας υπό τον τίτλο «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ – Ακολουθώντας τα 12 στάδια απεξάρτησης των Ανώνυμων Αλκοολικών». Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προ δέκα περίπου ετών είχαμε εκπονήσει σχετική αντιαιρετική μελέτη, η οποία ευρίσκεται ανηρτημένη στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση:
Προφανώς δεν γνωρίζατε ότι το πρόγραμμα των Δώδεκα Βημάτων, όπως εφαρμόζεται στους «Αλκοολικούς Ανώνυμους», αλλά και στις ποικίλες ομάδες των «Ανωνύμων», κινείται εκτός ορίων Ορθόδοξου πίστεως και ζωής, διότι η ίδια η γένεσή του προήλθε από τον χώρο του αποκρυφισμού, η δε εφαρμογή του συνιστά αποδοχή αντορθοδόξων εννοιών και πρακτικών, όπως αναλύονται στην προαναφερθείσα μελέτη και όπως διακρίνονται και μέσα στο ίδιο το νεο-εκδοθέν βιβλίο.
Ενδεικτικά μόνον παραθέτουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα που διαπιστώσαμε στο βιβλίο:
– Ο συγγραφέας του βιβλίου επιχειρεί να συγκρίνει ανόμοια πράγματα, όπως: τα Μυστήρια της Εκκλησία με τα Βήματα (σελ. 227), τα Δώδεκα Βήματα με την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου (σελ. 145-146), τον πνευματικό πατέρα με τον καθοδηγητή των ΑΑ (σελ. 154).
– «Η καθοδήγηση κάποιου ιερέα δεν είναι ουσιώδους σημασίας» (σελ. 152), αλλά του υποστηρικτή των βημάτων είναι, πάντα κατά τα γραφόμενα.
– Κανείς Ορθόδοξος Χριστιανός δεν μπορεί να ενστερνιστεί το Τρίτο Βήμα που αναφέρεται στον Θεό «όπως Τον αισθανόμαστε», και ούτε και τη βλάσφημη θέση ότι «Για να είναι επιτυχημένη, η θεραπεία πρέπει να βασίζεται σε πνευματικότητα... στην οποία ο Θεός παραμένει ανώνυμος»! (σελ. 31-32).
– Απαράδεκτη ορθοδόξως είναι και η διδασκαλία «στο Τρίτο Βήμα παραδίδει το εγώ του... σ᾿ εκείνη την ανώνυμη δύναμη, ντυμένη με ό,τι ο ίδιος πιστεύει ότι ταιριάζει, με οποιουσδήποτε όρους, είτε θεολογικώς ακριβή είτε εντελώς αιρετική»! (σελ. 196).
Σχετικά με τον συγγραφέα του βιβλίου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα[1]. Ο ίδιος ομολογεί ότι είχε πρόβλημα αλκοολισμού ακόμα και κάποια έτη μετά τη χειροτονία του[2]. Ο πνευματικός του έχει καθαιρεθεί λόγω ομοφυλοφιλίας[3]. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες εναντίον του συγγραφέως περί αντορθοδόξων διδασκαλιών[4], και για μια σειρά άλλα παραπτώματα. Παραθέτουμε από επώνυμη καταγγελία για τον συγγραφέα, όταν ήταν ηγούμενος στη μονή Αγίου Ιωάννου του San Fransisco. Σύμφωνα με αυτήν, ο πατήρ Μελέτιος αποκάλυπτε τις αμαρτίες των εξομολογούμενων μοναχών, χρησιμοποιούσε υπνοθεραπεία, μέσω της οποίας υπαγόρευε στους μοναχούς να κάνουν πράξεις ομοφυλοφιλίας, τις οποίες έδινε και ως υπακοή στους μοναχούς. Επίσης, ο προαναφερθείς δήλωσε ότι «συχνά δυσκολεύεται να προσευχηθεί κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και αντί να αγωνισθεί να προσευχηθεί, απλά μένει σε κατάσταση επίγνωσης και διαλογισμού»[5]. Ο καταγγέλλων καταθέτει, μεταξύ άλλων, ότι ο πατήρ Μελέτιος τον απέτρεψε από το να διαβάζει τον ΄Αγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, διότι ο ΄Αγιος Ιωάννης ήταν Αντι-Σημίτης (sic) κ.τ.λ. και ότι έκανε ρασοφόρο στο μοναστήρι μια γυναίκα η οποία είχε υποστεί αλλαγή φύλου[6]. Έξι μοναχοί αποχώρησαν από το μοναστήρι, ενώ ο ηγούμενος π. Μελέτιος παραιτήθη και έφυγε από την Αμερική.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, με την έκδοση του εν λόγω βιβλίου εκτίθεσθε ανεπανόρθωτα στο Ορθόδοξο πλήρωμα. Πατρικά σας παρακαλούμε να αναλάβετε την ευθύνη σας απέναντι στον Τριαδικό Θεό και να προχωρήσετε σε άμεση ανάκληση των κυκλοφορησάντων βιβλίων, προς αποφυγή συγχύσεως και βλάβης στις ψυχές των πιστών.
Ευχέτης προς Κύριον,
† Ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης
ΠΑΥΛΟΣ ο Α´

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ