Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν για Οικουμενικό Πατριάρχη και Αρχιμουφτή Θράκης

«Η μειονότητα στη Δ. Θράκη είναι τουρκική» είπε μιλώντας για προβοκάτσια στην περιοχή, ενώ επιχειρηματολογούσε επί ώρα, γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στον Αρχιμουφτή της Θράκης και στον Πατριάρχη.
"Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Άρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Ο Προεδρος της Τουρκίας εμμέσως πλην σαφώς εξίσωσε τον ρόλο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιμουφτή της Θράκης, δείχνοντας έτσι τα πραγματικά τους συναισθήματα για τον ρόλο του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου.