Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

«Βράζει» όλη η Θράκη για τον Ερντογάν!

Κατακλύστηκε η Κομοτηνή με αφίσες κατά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Στο πόδι σύλλογοι και φορείς
Αυξάνονται οι φωνές κατά της επίσκεψης Ερντογάν στην Κομοτηνή την προσεχή Παρασκευή. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι έντονες, με εκπροσώπους από 22 συλλόγους και φορείς της Θράκης, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών, να λένε «όχι» στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
«Επιτέλους, ασκήστε κυριαρχία» σημειώνουν, αρνούμενοι να συμμετέχουν στα παιχνίδια των Τούρκων στην περιοχή. Μάλιστα, η πόλη της Κομοτηνής κατακλύστηκε από αφίσες με τη λέξη «ανεπιθύμητος» και τη φωτογραφία του κ. Ερντογάν. Τρία άτομα συνελήφθησαν από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Για την υπόθεση δεν φέρεται ότι σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά διενεργείται προανάκριση, με το συμβάν να έχει προκαλέσει αναστάτωση στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.
Η τουρκόφωνη μειονοτική εφημερίδα «Μιλέτ» χαρακτηρίζει «ρατσιστές» όσους αντιδρούν στην επίσκεψη Ερντογάν, σημειώνοντας:
«Η επίσκεψη στην Ελλάδα στις 7 & 8 Δεκεμβρίου του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ενοχλεί τις ρατσιστικές ομάδες. Προτού να οριστικοποιηθεί επίσημα η επίσκεψη, οι ρατσιστές είχαν οργανώσει καμπάνια συλλογής υπογραφών... Έγινε γνωστό πως οι αφίσες που άγνωστος ή άγνωστοι κόλλησαν σε τοίχους και στύλους άρχισαν να ξηλώνονται από τους αστυνομικούς» αναφέρει η εφημερίδα.
«Ο Ερντογάν έρχεται γιατί θέλει να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με την Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ η ελληνική πλευρά -όπως είπε- επιδιώκει σταθερά τις φιλικές σχέσεις με μία Τουρκία που διατηρεί ανοιχτή την ευρωπαϊκή της προοπτική. Την ίδια ώρα, πάντως, οι Τούρκοι εξακολουθούν να προκαλούν στο Αιγαίο, με 34 νέες παραβιάσεις. Λίγο πριν από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν δύο τουρκικά CN-235 προχώρησαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10.30 αύριο το πρωί, συνοδεία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου και αρκετών ακόμα στελεχών.