Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων παίζει βρόμικο παιχνίδι με την ενότητα της Ορθοδοξίας

ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! Σκοπιανά κόλπα για να σπείρουν διχόνοια ανάμεσα στα Πατριαρχεία Σερβίας - Βουλγαρίας
Στα αλυτρωτικά παιχνίδια της προσπαθεί να εμπλέξει για ακόμη μια φορά την Ορθοδοξία η κυβέρνηση των Σκοπίων. Με μακιαβελική διάθεση εφαρμογής της τακτικής τού «διαίρει και βασίλευε» και με μοχλό πίεσης τη σχισματική μη αναγνωρισμένη αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Εκκλησία, η ΠΓΔΜ προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αρμονική συνύπαρξη των Πατριαρχείων Σερβίας και Βουλγαρίας, πυροδοτώντας ακόμη μία εστία έντασης στα Βαλκάνια.
Τα Σκόπια και στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να εκβιάσουν την Ορθοδοξία για να αποσπάσουν αναγνώριση κανονικής Εκκλησίας, απειλώντας ακόμα και με προσχώρηση στην Ουνία, όταν προσέγγισαν το Βατικανό προτείνοντας την αναγνώριση του Πάπα ως κεφαλής της Εκκλησίας σε αντίκρισμα για την αναγνώριση του εκκλησιαστικού μορφώματός τους ως Εκκλησίας.
Προχθές δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου ανέφεραν ότι ο σχισματικός Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ζήτησε την αναγνώριση και την απόδοση Αυτοκεφαλίας στη «Μακεδονική» Εκκλησία από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Ωστόσο, ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής Θεολογίας, πόσο μάλλον ένας ιεράρχης -έστω σχισματικός-, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι βάσει των Ιερών Κανόνων το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι η μόνη εκκλησιαστική Αρχή που μέσω του Δικαιοδοσιακού δικαιώματός της μπορεί να αποδώσει Αυτοκεφαλία σε μια εκκλησιαστική διοίκηση. Βέβαια, αυτή είναι μια συζήτηση που ανήκει στη σφαίρα της ακαδημαϊκής θεωρίας, καθώς το έδαφος της ΠΓΔΜ εκκλησιαστικά υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας.
Συνεπώς το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, που τεχνηέντως επιχειρεί να εμπλέξει η κυβέρνηση των Σκοπίων, δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δεν μπορεί να απαντήσει επί του αιτήματος Αυτοκεφαλίας που ζήτησε η σχισματική Εκκλησία της ΠΓΔΜ. Βέβαια, η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία και στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες. Για παράδειγμα, είχε προσεγγίσει την Εκκλησία της Ελλάδος επί Χριστοδούλου, αλλά ο μακαριστός είχε απορρίψει κάθε συζήτηση. Και η Μόσχα, όμως, με τον δικό της τρόπο είχε εμπλακεί στο διπλωματικό παιχνίδι, όταν τον περασμένο Μάιο ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ βραβεύτηκε από τον Πατριάρχη Κύριλλο σε «αναγνώριση των προσπαθειών του για την ενίσχυση των διορθόδοξων σχέσεων»...
Α.Τ.