Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Ομοφυλόφιλοι κληρικοί δικαιούνται να γίνουν επίσκοποι

Η «Εκκλησία» της Αγγλίας αίρει την απαγόρευση που εμπόδιζε ομοφυλόφιλους ιερείς να προαχθούν στο αξίωμα του επισκόπου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή των Επισκόπων, μολονότι συντηρητικοί αγγλικανοί προτίθενται να αγωνισθούν κατά της απόφασης στο πλαίσιο της γενικής Συνόδου της «Εκκλησίας».
Όπως αναφέρει το BBC, το νέο καθεστώς ισχύει και για τους ιερείς που βρίσκονται σε σύμφωνο συμβίωσης, ένα νομικό πλαίσιο που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραχωρεί σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν πολιτικά νυμφευμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
Προϋπόθεση για την επισκοπική χειροτόνηση των ομοφυλόφιλων κληρικών είναι να υποσχεθούν να παραμείνουν άγαμοι.
Συντηρητικοί Αγγλικανοί έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να επιδιώξουν την αντιστροφή της απόφασης, στο πλαίσιο της γενικής Συνόδου της «Εκκλησίας».
Το ζήτημα της προαγωγής ομοφυλόφιλων κληρικών σε επισκοπικούς θώκους διχάζει την «Εκκλησία» της Αγγλίας από το 2003, όταν ο ομοφυλόφιλος ιερέας Τζέφρι Τζον δέχτηκε να αναλάβει την επισκοπή του Ρίντινγκ. Υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη θέση λίγο αργότερα, λόγω αντιδράσεων από συντηρητικούς αγγλικανούς.